Medicul nutriționist Mihaela Bilic: ”Semințele de dovleac sunt un ”rău” necesar, mai ales pentru bărbați”

de | 18.10.2023 09:57 | Național, Lifestyle

Semințele de dovleac sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. Despre beneficiile semințelor de dovleac a vorbit unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic.

”Gustare de sezon

Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un “rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun “rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!

Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, a scris Mihaela Bilic.

”Se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi”

Medicul nutritionist a mai explicat că semințele de dovleac au calorii aproape cât ciocolată: ”Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolată, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi.

Ideal ar fi să fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor”.

”Prea multe semințe deranjează colecistul”

Medicul nutriționist a mai scris pe pagina de Facebook și faptul că dovleacul preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire.

”Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul.

Cat despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.

Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere!”, a scris Mihaela Bilic.

Foto descriptiv. Sursa foto: sezamo

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Centrul Cultural Pitești: „Hai la focul lui Sumedru!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic