De ce mănâncă românii mici pe 1 Mai? Care este istoria acestei sărbători

de | 30.04.2023 12:55 | Lifestyle, Național, Știri

An de an, 1 Mai este una dintre cele mai așteptate zile de către românii din întreaga țară, fiind Sărbătoarea Muncii și zi liberă, inclusă în categoria liberelor legale.

Ziua Internațională a Muncii amintește de greva generală din Chicago, care a avut loc în 1886. Sute de mii de oameni au protestat în Statele Unite ale Americii, cerând ca timpul de lucru să fie redus la 8 ore pe zi. Programul acesta de muncă este respectat și în zilele noastre.

Lucrurile au luat o altă întorsătură la 1 mai 1886, odată cu cel mai mare protest, care a fost organizat la Chicago. După 4 zile, evenimentul s-a transformat într-o adevărată tragedie, când 4 protestatari au fost împușcați, iar mulți alții răniți. Muncitorii au ripostat, iar din mulțime a fost aruncată o bombă spre coloana de polițiști. 59 de agenți au fost răniți, iar 7 au murit. Focuri de armă au fost trase de către oamenii legii, sute de oameni fiind răniți, iar unii murind.

1 mai - De ce mănâncă românii mici pe 1 Mai? Care este istoria acestei sărbători

Foto: EA.md

După evenimentul sângeros, autoritățile au acceptat doleanțelor lucrătorilor. Aproximativ 35 de mii de oameni au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără ca salariul să le fie modificat.

Ziua Muncii în România

În țara noastră, 1 Mai a fost sărbătorită ca Ziua Muncii încă de pe vremea mișcării socialiste, începând din anul 1890. Pe atunci, autoritățile puneau la cale manifestații pe toate marile bulevarde. Oamenii se îmbrăcau în haine festive, scandau lozinci și purtau pancarte, Partidul Comunist Român fiind în permanență lăudat cu prilejul acestor activități.

Odată cu prăbușirea regimului comunist, după 1990, românii au început să se bucure altfel de această zi. Astfel, ziua de 1 Mai este celebrată împreună cu familia și prietenii în aer liber, la mare sau la munte.

cu mici si carne

Micii- mâncarea tradițională de 1 Mai

Foarte multe persoane consideră că micii sunt o specialitate românească. Însă, nu se cunoaște cu exactitate orgininea acestora, reteța lor fiind disputată de către România, Bulgaria, Turcia, Grecia și Serbia.

Potrivit unei legende care datează din secolul al XIX-lea, micii ar fi fost inventați la hanul „La Iordachi” din București, un loc celebru și îndrăgit de toți bucureștenii acelei perioade. Hanul era apreciat pentru bucatele preparate acolo, în special pentru cârnații săi. Legenda spune că într-una din zile, Iordache Ionescu, proprietarul hanului, nu ar mai fi avut mațe pentru cârnați, ajungând să pună carnea direct pe grătar. Oamenii au fost încântați de preparat, astfel au fost inventați micii.

De-a lungul timpului, românii au început să aleagă tot mai des acest produs pentru masa de 1 Mai. Unele voci spun că oamenii preferau mici în locul altor produse datorită prețului mult mai ieftin, dar și pentru că erau mult mai ușor de găsit.

 

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: