Ministerul Sănătății – Recomandări pentru turiștii români care se deplasează în zone tropicale

de | 07.02.2024 11:12 | Lifestyle, Național, Știri

Ministerul Sănătății a transmis un mesaj în atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale.

Ministerul Sănătății

Foto: Digi24

Reprezentanții din sănătate recomandă celor care intenționează să călătorească în asemenea zone, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei
În țara noastră au fost diagnosticate în luna ianuarie a acestui an un număr de nouă cazuri de malarie și din păcate două persoane au decedat.
De precizat că persoanele care și-au pierdut viața au călătorit în zone endemice din Africa.
tantar malarie
Ce este malaria? 
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles) iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, informează Ministerul Sănătății.
Informații suplimentare cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei găsiți pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică:
malaria test

Foto: IStock

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari Ministerul Sănătății recomandă populaţiei următoarele:
  • Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada.
  • Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
  • Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
  • Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
  • Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide
  • Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare,
  • Impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
  • Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer
Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Sănătății