Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Cred că locul Republicii Moldova este lângă România – în UE

de | 25.04.2024 14:32 | Național, Administrație, Politic

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut astăzi discuţii cu omoloaga sa din Republica Moldova Veronica Mihailov-Moraru despre faptul că instituţia pe care o conduce va furniza experţi pentru aderarea la UE a ţării vecine. ”Vrem ca Republica Moldova să aibă ”pe apelare rapidă” contact cu cei mai buni experți români”, a explicat Alina Gorghiu.

”Cred 100% că locul Republicii Moldova este lângă România – în UE. Reforma justiției este crucială pentru integrarea europeană. Ca atare, am reiterat sprijinul nostru, al României, al Ministerului Justiției din României pentru a susține nu doar declarativ, ci și foarte concret parcursul european al R. Moldova. (…) Am agreat împreună să furnizăm experți din cadrul Minsiterului Justiției pentru Chișinău. (…) În perioada următoare vom stabili contactele exacte pentru a putea acorda asistență tehnic în reformele din Justiție atât de necesare aderării la UE a R. Moldova.”, a spus ministrul Justiției al României, Alina Gorghiu.

”Ministerul român al Justiției va furniza experți pentru aderarea la UE. Vrem ca Republica Moldova să aibă ”pe apelare rapidă” contact cu cei mai buni experți români.

Ne mobilizam pentru a organiza anul acesta cel de-al treilea Forum de Justiție România-Republica Moldova. Unde ne propunem să încheiem un nou Plan de Acțiune în domeniul justiției.

Vom analiza oportunitatea înființării unui post de magistrat de legatură al României în Republica Moldova. Avem un volum mare de cereri de asistența juridică. Aproape 250 de dosare doar în 2023, fără să luăm în considerare corespondență intermediară. Dacă le adăugăm și pe acelea, ne apropiem de 1000 de dosare.

Cooperarea noastră trebuie să se extindă și între sistemele noastre penitenciare și în domeniul probațiunii. Avem protocoale de colaborare care vor fi actualizate. Mâine, vom merge și la Penitenciarul Mioveni pentru a vedea condițiile din penitenciarele românești”, a mai punctat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pe pagina de Facebook.

Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alin Călinescu și-a depus candidatura la Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Ministerul Justiţiei