Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”Violența nu e doar domestică, nu trebuie trecută sub tăcere. Nici ignorată”

de | 20.05.2024 15:18 | Eveniment, Național

Ministrul Justiției, dna Alina Gorghiu, a subliniat, în mesajul transmis participanților la Reuniunea internațională cu tema ”Violența Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?! ” organizată de Asociația D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate) în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, că ”violența nu e doar domestică, nu trebuie trecută sub tăcere. Nici ignorată”. Ci trebuie ”să implementăm instrumente noi necesare pentru a o putea combate eficient. Și vă asigur că veți avea o ușă deschisă la toate instituțiile statului, pentru a combate împreună acest fenomen.”

”În ultimii 6 ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violență domestică și violuri în cuplu. Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut … Iar statistica pe anul în curs ne arată că situația rămâne gravă. În primele 3 luni din 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%, faţă de primele 3 luni ale anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 2.507 sunt bărbați, 9.641 femei, iar 2.262 minori.

Conform unui studiu realizat anul acesta de Salvați Copiii, unul din zece copii mărturisește că este victima acestei forme de violență!”, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Până în 2025, sistemul să fie operațional în întreaga țară

De asemenea, aceasta a subliniat că este nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței: ”Trebuie să înțelegem că e nevoie de o cooperare consolidată între autorități și societatea civilă pentru că așa apar rezultatele palpabile în combaterea violenței”. Totodată, ministrul a mai amintit că în urmă cu 12 ani, se reglementa prin lege ordinul de protecție în cazurile de violență domestică, iar în 2016, România ratifica Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestic – ”Convenția de la Istanbul”. În 2018, se obținea legalizarea ordinului de protecție provizoriu, iar trei ani mai târziu, în 2021, în Parlament ”s-a adoptat un proiect la care am muncit mult, împreună cu colegii, și care a schimbat fundamental legislația în domeniu: este Legea privind monitorizarea electronică a agresorilor, brățara electronică, proiect care mi- e tare drag. Obiectivul este ca, până în 2025, sistemul să fie operațional în întreaga țară. Mă bucur că există un proiect de OUG pentru ca sistemul de monitorizare prin brățări electronice să fie extins de la sfârșitul acestui an și pentru persoanele acuzate de săvârșirea unor infracțiuni pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu”.

”Dar violența nu e numai în familie. O vedem pe stradă, și cel mai recent caz al bărbatului ucis în bătaie în Parcul Crângași, o vedem în școli, în mediul online. Și vă reamintesc aici că Ordinul de protecție extins, inițiativa noastră, a Justiției, este lege și va intra în vigoare la sfârșitul lunii august. Ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție vor putea fi emise pentru toate victimele, pentru toate formele de violență fizică dar și psihică: de la hărțuire online, cyberbullying, hate speech, pornografie infantilă. Indiferent dacă agresorul este membru de familie sau nu.

Avem, de asemenea, un mecanism de acordare a voucherelor pentru victimele infracțiunilor, care acoperă hrană, cazare, medicamente și acest mecanism este funcțional. Vorbim despre un ajutor financiar rapid, 5 salarii minime brute (16.500 lei). Vă cer să-mi dați suportul în promovarea lui, pentru că sunt victime ale violenței care nu știu că există acest mecanism și că pot apela la el!

Violența nu e doar domestică, nu trebuie trecută sub tăcere. Nici ignorată. Trebuie să implementăm instrumente noi necesare pentru a o putea combate eficient. Și vă asigur că veți avea o ușă deschisă la toate instituțiile statului, pentru a combate împreună acest fenomen”, a punctat în încheierea mesajului Alina Gorghiu.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Justiției.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Adrian Frîntură, planuri concrete pentru localitate: Investiții pentru dezvoltarea rețelelor de utilități!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Ministerul Familiei | Ministrul Justiției | Parlament

Ultimele articole