Ministrul Justiției: „Traficanții trebuie să primească numai pedepse cu executare!”

de | 25.09.2023 10:25 | Din ediția tipărită, Național, Politic

▼Alina Gorghiu susține, de asemenea, înființarea unui registru destinat acestui tip de infractori, care să permită monitorizarea lor permanentă.

Ministerul Justiției a prezentat recent opiniei publice două proiecte de o importanță majoră, introduse la nivel de parlament. Ambele vizează traficul și traficanții de doguri de risc și mare risc, fenomene îngrijorătoare, întâlnite din ce în ce mai des în societatea actuală.

Unul dintre ele va fi depus, cel mai probabil, luni, la începutul acestei săptămâni. Proiectul se numește „Registrul traficanților de droguri” și va funcționa pe registrul agresorilor sexuali, având un scop preventiv. Datele din acest registru nu sunt publice, însă autoritățile le vor folosi în combaterea recidivei.

Traficanții care vor fi trecuți în acest registru vor fi obligați să ofere singuri informații despre persoanele cu care intră în contact și locurile prin care merg. Vă spuneam de faptul că în sistem penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica drogurilor, mare parte dintre ele pe trafic de droguri și, din păcate, 65-66% dintre ei sunt recidiviști. De aceea se justifică această inițiativă legislativă. Cine va fi introdus în acest registru? În primul rând, cei care au făcut trafic de droguri de mare risc și de risc, atât în țară, cât și la nivel internațional, pe scurt, cei care importă și exportă droguri. În al doilea rând, cei care își pun la dispoziție locuința, localul pentru consum de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc, știind că rețeta este falsă, sau cei care administrează droguri de mare risc în afara condițiilor legale, cei care efectuează fără risc operațiuni cu substanțe psihoactive și cei care pretind că aceste substanțe psihoactive ar fi autorizate”, a explicat Alina Gorghiu, ministrul Justiției, în  timpul ultimei conferințe de presă susținute la Pitești.

Cei care sunt înscriși în acest registru au obligația de a se prezenta periodic la Poliție, la maximum trei luni și să comunice informații legate de activitatea pe care o desfășoară, de mijloacele de existență, de persoanele cu care locuiesc și interacționează, locurile pe care le frecventează, dacă părăsește localitatea pe o perioadă mai mare, de exemplu timp de șapte zile, unde se deplasează, ce mijloc de transport folosește și dacă își schimbă domiciliul. Registrul va fi organizat conform inițiativei legislative de Ministerul de Interne și se va ține la unitățile de poliție, prin structurile specializate.

Un al doilea proiect lansat dezbaterii opiniei publice și parlamentului urmează tiparul legii „Anastasia” (și va fi denumit, cel mai probabil, „Legea 2 Mai”). Acesta vizează traficanții de droguri de mare risc (cocaină, heroină, fentanil) care ar urma să primească numai sentințe cu executare, neavând posibilitatea de a beneficia de suspendarea pedepsei.

Trebuie să ne gândim dacă traficantul de droguri mai trebuie să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau trebuie să execute exclusiv în penitenciar. Sunt trei tipuri de infracțiuni la care mă gândesc: trafic de droguri de mare risc, la care închisoarea este de la 5 la 15 ani, trafic internațional de droguri de mare risc, cu închisoare de la 10 la 20 de ani, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de droguri de mare risc, așa cum vă spuneam, cocaină, heroină, ecstasy și așa mai departe, 5-15 ani”, a precizat ministrul Justiției.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu, mesaj către specialiștii în drept din Argeș: ”Blocați fenomenul drogurilor!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Ministrul Justiției | Parlament | Pitești

Ultimele articole