Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală, starea de sănătate a Majestății Sale fiind extrem de fragilă, potrivit unui comunicat oficial transmis de Casa Regală.
De asemenea, oficialii Regalității spun că medicii sunt îngrijorați cu privire la starea suveranei.
După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comuniat oficial.
Regina Elisabeta a II-a se află la Castelul Balmoral din Scoția. Amintim că în urmă cu numai două zile, aceasta a avut o întrevedere cu Liz Truss pentru numirea în funcția de prim-ministru. Încă de atunci, au existat semne de întrebare cu privire la starea se sănătate a Reginei, având în vedere că până acum, toți prim-miniștrii au avut întâlnirea oficială cu Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, din Londra.
Semn că situația este cu adevărat gravă, conform informațiilor din presa britanică, la această ora toti cei patru copii ai Reginei au ajuns deja la Castelul Balmoral. De asemenea, și Printul William este acolo.
Situatia este foarte grava, serioasa.” – a anuntat publicul din Marea Britanie, jurnalistul Chris Ship de la ITV.
De asemenea, premierul desemnat Liz Truss a postat următorul mesaj în urmă cu câteva ore:
The whole country will be deeply concerned by the news from Buckingham Palace this lunchtime. My thoughts – and the thoughts of people across our United Kingdom – are with Her Majesty The Queen and her family at this time.”
Traducere: Întreaga țară este profund îngrijorată de veștile primite de la Buckingham Palace, azi, în jurul orelor prânzului. Gândurile mele și cele ale oamenilor din întregul Regat Unit sunt îndreptate spre Maiestatea Sa, Regina și familia ei, în aceste momente.
Alături de Regina Elisabeta a II-a se află și Harry și Meghan, Ducele și Ducesa de Sussex. Aceștia au aterizat de urgență în Aberdeen, Scoția, fiind îngrjorați de vestea nefericită privind starea de sănătate a suveranei.
Pe 21 aprilie, Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani și este cea mai logevivă suverană din istoria UK. Starea de sănătate a Majestății Sale a devenit fragilă după ce a fost infectată cu COVID, în urmă cu câteva luni.
Protocolul secret care urmează morții Maiestății Sale
În cazul morții Reginei Elisabeta a II-a, Guvernul Marii Britanii are stabilit un plan bine pus la punct, denumit „Operațiunea London Bridge”. Planul a fost ținut secret o bună perioadă, fiind dezvăluit în urmă cu aproximativ 5 ani într-un raport publicat pe Politico.
Potrivit documentelor, operațiunea va mobiliza toate armele statului și se va pune la punct inclusiv un plan pentru a gestiona situația în care foarte mulți oameni vor ajunge la Londra și se va crea haos în țară.
Conform dcnews.ro, ziua morții, denumită „Ziua D”, va fi marcată de o serie de apeluri date prim-ministrului, secretarului de cabinet (cel mai înalt funcționar public din Marea Britanie), precum și altor oficiali ai țării.
Moartea reginei va fi transmisă prin mesajul „A căzut London Bridge” prin liniile telefonice securizate. Decesul, însă, nu va fi anunțat imediat întregii țări.
Fiecare zi următoare va fi denumită „D+1”, „D+2”, etc.
Ulterior, familia regală va face anunțul și va transmite care este planul pentru înmormântarea Elisabetei a II-a, care ar trebui să fie la 10 zile de la deces. După anunțul morții, prim-ministrul va face o declarație, urmând ca și ceilalți membri ai Guvernului să susțină declarații.
Problemele parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile de la moartea Reginei.
Totodată, protocolul prevede ca în cazul în care Regina va muri în Scoția, să fie activată Operațiunea Unicorn. Acest lucru înseamnă că trupul Majestății Sale va fi dus la Londra cu trenul regal. În caz contrar, va fi declanșată Operațiunea Overstudy, ce presupune ca sicriul să fie transportat cu avionul. Oficialii Guvernului vor participa la recepția de întâmpinare a sicriului.
Turul Regatului Unit va începe în cea de-a treia zi cu o vizită la Parlamentul Scoțian și un serviciu la Catedrala Sf. Giles din Edinburgh.
De asemenea, regele Charles ar urma să meargă în Irlanda de Nord, la Castelul Hillsborough, pentru a primi condoleanțe. Ulterior, va fi organizată o slujbă la Catedrala Sf. Ana din Belfast.
Trupul reginei va fi la Palatul Westminster, într-o operațiune cu numele de cod Feather, între zilele 6 și 9. Publicul va putea participa pentru a-și lua rămas bun de la suvernă. Conform dcnews.ro, vor fi emise și bilete VIP, valabile în anumite intervale de timp, pentru britanicii care nu doresc să aștepte la coadă.