Dănuț Bica: „Sediul Biroului Vamal Argeș trebuie urgent reabilitat!”

de | 04.04.2022 12:01 | Județean, Politic

De cinci ani, documentația pentru reabilitarea sediului Biroului Vamal Argeș este plimbată între mai multe instituții și proiectant, timp în care clădirile se degradează continuu. În consecință, senatorul PNL de Argeș Dănuț Bica i-a solicitat Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, un răspuns concret cu privire la stadiul implementării proiectului de reabilitare a acestui important obiectiv.

Sediul Biroului Vamal de Interior Argeș, amplasat la cea mai importantă poartă de intrare în municipiul Pitești, cea dinspre Autostrada A1, se află în continuare într-o stare deplorabilă, cu aspect inestetic, având gresia care plachează scările și fațada desprinsă în foarte multe locuri. Traficul auto greu, destul de intens în zonă, precum și un eventual cutremur de magnitudine ridicată reprezintă pericole reale pentru imobilul ce se deteriorează într-un ritm rapid, inducând teamă și disconfort în rândul salariaților și clienților instituției.

În plus, deși este un birou vamal extrem de aglomerat, prin care trec zilnic și așteaptă deseori ore în șir un mare număr de oameni, la dispoziția acestora nu există niciun punct sanitar funcțional, iar angajații îi invită pe cei care au nevoie de toaletă să meargă în spatele unei clădiri, zonă în care, conform imaginilor prezentate în presă la finalul lunii ianuarie, mizeria era de nedescris.”

Reamintim că imagini care nu fac cinste municipiului Pitești sau județului Argeș au făcut înconjurul țării la începutul acestui an, prezentând mizeria de nedescris din zona Biroului Vamal de Interior Argeș.

,,Reabilitarea termică și reparații capitale la sediul Biroului Vamal de Interior Argeș”

Cu toate că, începând din anul 2017, parlamentarul Dănuț Bica a atras atenția în mod repetat miniștrilor de resort, prin întrebări transmise de la tribunele Camerei Deputaților sau Senatului, cu privire la aceasta situație, rezolvarea problemei s-a blocat în hățișul birocratic. În răspunsurile formulate la aceste întrebări se regăsesc doar informații referitoare la extrem de lenta parcurgere a etapelor necesare elaborării, revizuirii, completării, modificării și avizării documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții ,,Reabilitarea termică și reparații capitale la sediul Biroului Vamal de Interior Argeș”, care este plimbată de peste cinci ani între Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești și proiectant, timp în care clădirile ce fac obiectul acestui proiect continuă să se deterioreze.

Drept urmare, senatorul Dănuț Bica a solicitat din nou să i se comunice care este stadiul derulării procedurilor legale pentru implementarea proiectului, când vor demara lucrările de execuție aferente și care este termenul stabilit pentru finalizarea acestora. De asemenea, a întrebat dacă și cum a fost rezolvată problema punerii la dispoziția clienților Biroului Vamal a unui punct sanitar funcțional și a igienizării terenului aferent acestei instituții.

Din răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor la ultima întrebare reiese că în data de 28.06.2021 au fost aprobate fondurile necesare actualizării documentației, refacerii expertizei tehnice, auditului energetic și Devizului Actualizat al Lucrărilor de Intervenție pentru obiectivul de investiții ,,Reabilitarea sediului Biroului Vamal de Interior Argeș”.

Documentația a fost recepționată în luna decembrie 2021, în prezent fiind în derulare procedura de obținere a certificatului de urbanism și a avizelor aferente acestuia. Urmează procedura de avizare, precum și propunerea pentru cuprinderea în proiectul de buget a fondurilor necesare pentru întocmirea proiectului tehnic și efectuarea lucrărilor de reabilitare. Oare cu documentația l-a care s-a tot lucrat în ultimii cinci ani ce s-a întâmplat?

În ceea ce privește igienizarea zonei adiacente Biroului Vamal, senatorul Bica este de părere că problema a fost doar parțial rezolvată, deoarece de la sfârșitul lunii ianuarie, când se susține în răspunsul Ministerului că s-a făcut curățenie, până acum, situația aproape că a revenit la stadiul inițial. Iar instalarea a două toalete ecologice nu poate substitui prezența unui punct igienico-sanitar racordat la sistemul de alimentare cu apă curentă și care să fie în mod constant întreținut și curățat.

 

birou vamal


 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dănuț Bica: Calea ferată București – Pitești reabilitată până în 2026

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Câciu | autostrada A1 | Birou Vamal Argeș | Dănuț Bica | Pitești | Ploiești