Muncești în condiții de caniculă? Iată ce obligații au angajatorii

de | 18.07.2023 18:06 | Știri, Județean, Lifestyle

În perioadele cu temperaturi extreme, atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald, legislația din România protejează angajații.

În acest sens, Inspecția Muncii a transmis că a început verificările privind aplicarea măsurilor care trebuie întreprinse de angajatori pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioada în care se manifestă temperaturi extreme.

Potrivit legislației în vigoare, în perioadele caniculare, angajatorii sunt obligați să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum:

-reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

– asigurarea ventilației la locurile de muncă;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

De asemenea, legislația prevede și măsuri pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/ persoană/ schimb,
  • asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri,
  • asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

(..) De asemenea, există și posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situație, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.  Atragem atenția că
nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr.99/2000”, transmite Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Angajatorii care nu respectă aceste măsuri riscă amenzi de la 1500 la 2500 de lei.

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, va demara în perioada următoare acțiuni de control inopinate având ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii respectă obligațiile minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă.

foto descriptiv ssmgroup.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

[VIDEO] A furat banca și a plecat cu ea la plimbare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges