Nepoata unor oameni de afaceri cunoscuți – copilul cu adevărat pierdut pentru care au sunat alarmele RO ALERT

de | 21.06.2023 20:03 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean

Material realizat de Carmen Buliga

Au sunat alarmele RO Alert cu avertizare de RĂPIRE COPIL două zile în Argeș. Au curs apelurile Poliției și ale presei. O fată de 15 ani, Alexia-Ioana Drăgușin, i-a pus pe jar pe argeșeni, organele de Poliție, familia și reprezentanții DGASPC. Din grija ultimilor, din Centrul de Tip Familial (C.T.F) Găvana, a dispărut adolescenta în data de 13 iunie, în jurul orei 17:00. Și abia două zile mai târziu, în dimineața de 15 iunie, a apărut la casa mamei sale, din comuna Moșoaia.

1. Disaparitie Alexia - Nepoata unor oameni de afaceri cunoscuți – copilul cu adevărat pierdut pentru care au sunat alarmele RO ALERT

Au curs, în egală măsură, speculațiile și comentariile privind dispariția minorei. Presupuneri mai mult sau mai puțin răutăcioase, rugăciuni ale celor care o cunoșteau, informații adunate, grăunte cu grăunte, de poliție. Ceea ce avea să iasă la iveală din acest episod traumatizant este mai mult decât o poveste de viață. Este o dramă.

Despre tânăra anunțată ca dispărută din C.T.F Găvana, cei mai mulți au presupus că este un copil instituționalizat, fără ocrotire și familie, care a evadat sau a fost luată de cine știe ce indivizi din îngrijirea centrului DGASPC. În realitate, Alexia are părinți. Vii, în putere, cu o stare materială bună, conectați la realitate.

Mama ei, Larisa-Diana Radu, este fiica antreprenorului Alexandru Radu, unul dintre patronii companiei Building Astrom (alături de frații Marian și Nicolae Drăgoi), care, în anii 2000, se plasa printre cele mai puternice firme de construcții din Argeș. Conform datelor din spațiul public, Larisa-Diana Radu declară că lucrează în avocatură și are studii de psihologie.

Tatăl ei natural, Marius Ioana, este fiul patronilor companiei Euro Tim, care deține unul dintre cele mai vechi și mari restaurante din Mioveni.

Fata poartă numele unui bărbat cu care mama ei s-a căsătorit când era deja însărcinată și de care a divorțat ulterior (când Alexia avea aproximativ 7 ani), pentru a se împăca cu tatăl natural al fetei, Marius Ioana, alături de care a mai adus un băiețel pe lume.

Alexia a crescut mai mult în familia mamei, având acces la educație, la activități extrașcolare (canto, pian, dans, judo), la vacanțe, la un trai mai mult decât stabil din punct de vedere financiar. Ce i-a lipsit copilului voios și frumos ale cărei imagini împânzesc efectiv profilul public al mamei sale pare să fie echilibrul.

alexia si famiia ei - Nepoata unor oameni de afaceri cunoscuți – copilul cu adevărat pierdut pentru care au sunat alarmele RO ALERT

Relația complicată dintre aceasta din urmă și cei doi tați (unul natural și unul în acte) și-a pus amprenta asupra fetei. Cel oficial, al cărui nume îl purta, i-a rămas extrem de aproape de suflet și a fugit către el de câte ori s-a simțit nefericită în familia naturală. La rândul lui, bărbatul a căutat să rămână o prezență foarte vie în viața Alexiei, făcând, în paralel, presiuni asupra familiei fostei soții, fără ca interesele sale să fie cu adevărat clare.

La polul celălalt, tatăl natural a plecat, a venit și iar a plecat, copila fiind un fel de scut în furtunoasa poveste de iubire dintre părinții ei de sânge.

Mai dur a venit impactul unei perioade în care părinții (Larisa-Diana Radu și Marius Ioana) s-au mutat în Anglia și în care Alexia i-a însoțit pentru un timp. Acolo – conform puținelor informații deținute de către autoritățile care au ajuns s-o aibă în grijă – fata și-ar fi gestionat problemele emoționale consumând droguri. Chestie pe care nu ar fi descoperit-o pe stradă, ci în imediata sa apropiere. Începutul ar fi fost undeva în clasa a VI-a, iar vâltoarea în care s-a aflat copilul nu a mai putut fi stăpânită.

A fost odată, mai demult, o copilă de vreo zece ani ce își dorea atât să fie o stea frumoasă pe cerul întunecat.
Chiar dacă ea mereu o știa, n-a eșuat.
Știa că va fi cum și-a dorit și că visul ei cândva o să fie împlinit
Și a crezut și a continuat să creadă că lumea nu e rea și că e o nimica toată
Și-a crescut, a împlinit 12 ani, a plecat în țări străine cu ai ei, că voiau bani
Și s-a trezit în necunoscut
Uitându-se mereu la viață în trecut
Și-a mai crescut, a continuat să crească.
Pe măsură ce creștea, viața i se dădea pe față
Nemulțumiri, încercări eșuate
Și așa a început să fie ea fără demnitate.
Și-a trăit multă vreme numai pentru alții și uitase că viața ei nu o cumpărase
Și-a început să își înece amarul în iluzii ce o lăsau să uite tot habarul
Și-o ardea pe fiecare zi, să bage în ea o grămadă de prostii
Și a uitat despre realitate
Știa că era prea crudă și nu se putea întoarce
Și-a aflat toată familia că fetița ei de altă dată a ajuns așa
S-au întrebat cum de-a ajuns așa, era fata lor perfectă: Ce s-a întâmplat cu ea?!…”

Text Alexia Drăgușin

Întoarsă în țară pe fondul acestor probleme, Alexia a continuat să fie crescută de bunicii materni care i-au asigurat absolut tot ce avea nevoie și chiar mai mult decât atât. Când s-au prins cei din familie că fata are probleme mari, după mai multe crize medicale, era extrem de târziu. Sub presiunile familiei, care a gestionat cum a știut situația, Alexia a decis că vrea să plece de acasă și a cerut protecția statului, care, în caz că nu știați, nu poate ignora o astfel de solicitare, chiar dacă vine din partea unui minor. Luată din îngrijirea bunicilor, unde se afla oficial, Alexia a ajuns, acum o lună, la Centrul din Găvana.

Aici, în nici o lună, a reușit să dea de furcă personalului. Introvertită, depresivă, fata a mai avut tentative de evadare. Mai mult, conform unor surse, ar fi intrat într-un cerc vicios care presupunea și alte activități.

Pe 13 iunie a dispărut din centru. Unde? Oficial, poliția nu a comunicat niciodată. Neoficial, în cimitirul din Găvana, unde tatăl din acte, un anume S. Drăgușin, i-ar fi dat fetei întâlnire în seara aceea. Conform acelorași informații, bărbatul și adolescenta ar fi ajuns noaptea în pădurea vecină, bărbatul jucându-se cu mintea ei și comunicându-i că vrea să se spânzure. A durat mult această întâlnire sinistră, în timpul căreia și fata ar fi hotărât la un moment dat că îl va urma, dar – spre dimineața zilei de 15 iunie – ceva s-a schimbat în acest plan și fata a plecat, singură, pe jos, către locuința mamei sale. Acum se află într-un spital de specialitate din Capitală. Și tatăl din acte a fost internat, între timp, într-o secție de îngrijire psihiatrică din Pitești.

MISTERUL ALEXIEI – DOUĂ ABUZURI SEXUALE

alexia - Nepoata unor oameni de afaceri cunoscuți – copilul cu adevărat pierdut pentru care au sunat alarmele RO ALERT

Conform mai multor surse, numele Alexei se află în prezent în două dosare de abuz sexual.

Primul l-ar viza chiar pe tatăl natural, care – conform declarațiilor fetei – ar fi supus-o unei situații aproape halucinante. Astfel, fata a declarat oamenilor legii că respectivul bărbat, însoțit de niște prieteni, a scos-o în oraș unde i-a dat să consume alcool. Ulterior, împreună cu respectivii bărbați, adolescenta a ajuns în apartamentul în care locuia cu familia. Acolo, ar fi asistat la o seară de dezmăț, în care bărbații respectivi ar fi consumat droguri și – ulterior – au supus-o la diverse acte și pervesiuni sexuale. Denunțarea acestui viol ar fi fost făcută chiar de către mama fetei, conform colegilor de la „Jurnalul de Argeșˮ, care au relatat pe larg povestea.

Dosarul trenează, în lucru, la poliție.

A doua speță vizează un episod în care fata – aflată deja la momentul respectiv în grija Centrului DGASPC din Găvana – ar fi ajuns, în împrejurări neclare – să întrețină relații sexuale cu 7 muncitori în construcții angrenați într-o lucrare din cartierul respectiv. În fața oamenilor legii, fata a declarat că a fost „constrânsă moral” să întrețină respectivele relații sexuale.

Dosarul este, de asemenea, în lucru la poliție.

Un coleg al ei din centrul de plasament, minor și el, abia a ieșit din arest preventiv. A fost depistat cu un cuțit de bucătărie asupra lui. Are un istoric tumultuos în cadrul centrului și a intrat de mai multe ori în conflict cu cadrele care lucrează acolo. Deși există mai multe probe – inclusiv înregistrări audio – conform cărora i s-ar încălca ostentativ drepturi de bază și i-ar fi speculată efectiv situația, tânărul este, oficial, un băiat care „a făcut pe nebunul” și a ajuns în arest. Aceasta este realitatea de lângă noi. Și ne rămâne, ca presă, să o arătăm până când toate instituțiile, de orice fel ar fi ele, vor înțelege și vor învăța să reacționeze pentru ceea ce înseamnă cu adevărat PROTECȚIE SOCIALĂ.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Centrul din Găvana – haosul dintre adolescenții-problemă și personalul imun

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole