anchetaonline.ro

News Alert! Rusia a început războiul în Ucraina

de | 24.02.2022 07:03 | Național

News alert! Președintele Vladimir Putin a anunțat în această dimineață o operațiune militara în Ucraina cu scopul de ”a-i apăra pe separatiștii din estul țării”.

Potrivit primelor date, au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

Am luat decizia unei operațiuni militare, a anunțat Vladimir Putin într-o declarație la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

Putin își motivează decizia făcând referire la un așa zis apel la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

La scurt timp după acțiunea Rusiei, președintele SUA a denunțat “atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, transmițând într-un comunicat:

“Președintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat ce va antrena suferințe și pierderi umane catastrofale. Rusia, de una singură, este responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le va provoca”, a adăugat președintele SUA.

Klaus Iohannis: ”Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor în contextul situației din Ucraina:

Klaus Iohannis - News Alert! Rusia a început războiul în Ucraina

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale. Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”, a precizat președintele Iohannis.

Update ora 08:00

Președintele Volodimir Zelenski a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei “operaţiuni militare” în Ucraina, conform Reuters.

Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că acest conflict trebuie să se oprească imediat.

“Președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!”, spus acesta în timpul desfășurării unei reuniuni de urgență a Consiliului de securitate.

“Este cel mai trist moment al mandatului meu ca secretar general al Națiunilor Unite”, a adăugat Guterres.

Și Uniunea Europeană condamnă fermn atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter.

Până la această oră, Rusia ar fi lansat mai multe atacuri care au țintit în special aeroporturile și infrastructura militară astfel încât să-și asigure superioritatea aeriană.

Ministerul Apărării din Ucraina: ”Trupele rusești suferă pierderi”

Update ora 10:00

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, forțele sale contracarează ofensiva rusă cu demnitate și trupele din Moscova suferă pierderi semnificative:

„Forțele Naționale de Apărare, care folosesc dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul într-un comunicat distribuit pe Whatsapp.

Ministerul a mai spus că „nu au existat pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”.

Nave rusești s-au apropiat de Insula Șerpilor, în Marea Neagră

Update ora 12:00

Potrivit autorităților ucrainene, „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Acestea le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.

Potrivit autorităților de la Kiev, coloanele de tancuri rușești au intrat în regiunea Lugansk.

Lukașenco: Armata Belarusului nu ia parte la atacul Rusiei asupra Ucrainei

Update ora 13:00

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susține că armata din Belarus nu participă la atacul Rusiei în Ucraina a informat agenţia de presă Belta, citată de Reuters şi France Presse.

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a anunţat mai devreme că trupele ruse au atacat Ucraina din Belarus, precum şi din Rusia cu asistenţă belarusă în jurul orei locale 5 dimineaţa.

Zeci de cetățeni din Ucraina vor să intre în România

Update ora 14:00

Încă de la primele ore ale dimineții, la punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației au ajuns zeci de cetățeni din Ucraina care vor să intre în România de teama războiului pe care Rusia l-a declanșat în această noapte.

refugiati din ucraina

 

În zilele următoare ar putea să ajungă în România mii de cetățeni ucrainieni. Oficialii de la București au declarat miercuri că s-au pregătit pentru a primi 500.000 de refugiați.

Aproape 400 de bombardamente din partea rușilor

Update ora 20:00

În total, până joi după-masă Ministerul ucrainean de Interne a înregistrat 392 de bombardamente din partea forțelor ruse.

„Bătălia continuă practic pe întreg teritoriul central și de sud-est al Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Șase poduri au fost distruse – în regiunile Kiev, Cernohov, Donețk și Kerson, a mai spus el.

Rusia a pus stăpânire pe centrala de la Cernobîl

Update ora 21:00

Rusia a câștigat controlul asupra centralei de la Cernobîl, unde au fost raportate lupte în cursul zilei. Autoritățile ucrainene raportaseră că militarii ruși au pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona unde se află centrala nucleară.

Capturarea centalei de către forțele ruse a fost confirmată de un consilier prezidenițial de la Kiev, Mihail Podoliak, potrivt Reuters.

Sancțiuni anunțate de Joe Biden

Update ora 22:00

Președintele Joe Biden a anunțat sancțiuni ce vor avea efecte negative asupra Rusiei:

Sancțiunile anunțate de Biden:

 • Limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală.
  Sancționăm bancile rusești care au active de peste un trilion dolari.
  Azi înghețăm activele a încă 4 bănci rusești, printre care și VTB
  Adăugăm noi nume de oligarhi ruși pe lista sancțiunilor.
  Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale.
  Aceste decizii vor avea efect pe termen lung. Vom tăia jumătate din importurile de servicii Hi-tech.

57 de morți, 169 de ucraineni răniți

Update ora 23:00

Potrivit unui bilanț provizoriu, cel puțin 57 de morți și 169 de ucrainieni au fost răniți în prima zi a atacului Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat ministrul Sănătății de la Kiev, Viktor Liașko, potrivit CNN.

Ministrul a spus la un post tv că spitalele au fost puse sub presiune din cauza numărului de victime și că au existat răniți inclusiv în rândul personalului medical.

Sursa foto: g4Media.ro

Citește articolele pe același subiecte: Klaus Iohannis | Rusia | Ucraina
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: