Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro!

de | 09.06.2023 10:25 | Știri, Eveniment, Național

Pe baza unui contract încheiat în noiembrie, Norvegia a anunţat, joi, 8 iunie, că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităţilor Statelor Unite, cât şi ale Norvegiei, a anunţat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram, potrivit site-ului norway.postsen.com.

Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul norvegian

După ce România a renunţat în luna mai, la vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică, cu aceste 32 de avioane alături de cele 17 cumpărate de la Portugalia, țara noastră își va moderniza forțele aeriene.

Înainte să fie livrate în România, avioanele norvegiene vor fi supuse, mai întâi, unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Potrivit sursei citate, în 2019, Ministerul norvegian al Apărării a însărcinat agenţia KAMS care se ocupă cu echiparea armatei norvegiene să vândă sistemele de tip F-16.

Iar în acest sens, în noiembrie 2022, agenția a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane, 32 de avioane, cu tot cu echipament, în valoare de 388 milioane de euro.

Contractul include atât piese de rezervă, cât şi formarea personalului tehnic relatează news.ro

Procesul vânzării a fost unul îndelungat, deoarece a presupus aprobarea atât a Statelor Unite, cât şi a Norvegiei, care controlează astfel în mod strict cine poate cumpăra avioane de tip F-16.

sursă foto norway.postsen.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ACUM! Carambol cu 3 mașini în Bascov!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Norvegia