anchetaonline.ro

Noutăți fiscale, cu aplicare de la 1 ianuarie! Impozitul pe dividende se majorează la 8%

de | 31.08.2022 08:25 | Știri, Economic, Național

Încă din prima zi a anului 2023 vor intra în vigoare modificările aduse în acest an la Codul Fiscal, după cum anunță Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, prin managerul instituției, Aurora Negru, în informarea dată publicității.

Impozitul pe dividende

Cota de impozitare a dividendelor se majorează de la 5% la 8% pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților după data de 01.01.2023. Se introduce impozitarea dividendelor distribuite/plătite de o persoană juridică fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative.

Impozitul pe profit

Facilitatea privind scutirea de impozit a profitului investit se extinde şi pentru investiţiile în active utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare.

Modificări de TVA

Tot din prima zi a anului viitor apar modificări şi în ceea ce priveşte cota de TVA aplicată anumitor produse şi servicii:

„a) la cota TVA  9%:

– se exclud de la cota TVA 9%: băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi NC 2202 99, respectiv băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate (pe lângă băuturi alcoolice care erau excluse deja).

– se adaugă  la cota TVA 9%: *cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping (în prezent se regăseşte la cota 5% TVA); *serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi NC 2202 99 (în prezent se regăseşte la cota 5% TVA);

– în cazul livrării de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, pentru care în prezent se aplică cota de 9%, se stabilește ca termen maxim până la care se poate aplica cota redusă de TVA de 9% data de 31.12.2031.

b) la cota TVA 5%:

– se limitează aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziţia de locuințe de către orice persoană fizică, drept parte a politicii sociale, în sensul în care persoanele fizice să beneficieze de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziționeze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, (limita era între 450.000 lei şi 700.000 lei) cu cota redusă de 5%.

  – cota redusă de 5% TVA pentru livrarea de lemn de foc sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00 către persoanele fizice şi către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială se prelungește până la data de 31.12.2029.”, se arată în informarea transmisă de AJFP Argeș.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: