anchetaonline.ro

373 de companii din Argeș au beneficiat de Kurzarbeit

de | 31.08.2022 08:13 | Știri, Economic, Județean

În 2020, ca urmare a disfuncționalităților comerciale provocate de restricțiile pandemice, a fost adoptată o serie de măsuri în domeniul protecţiei sociale, care au continuat și în acest an. Situația plăților pe aceste programe de sprijin, conform evidențelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, evidenţiază că, în primele 7 luni ale anului, circa 970 de agenți economici au beneficiat de plata șomajului tehnic și Kurzarbeit, suma totală virată către aceștia fiind de 34,2 milioane lei.

În perioada ianuarie – iulie 2022, 591 de firme din județ au băgat în șomaj tehnic 2.660 de angajați. Aceștia au beneficiat de 75%  din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, suportat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, AJOFM Argeș a virat către aceștia suma totală de 3.314.260 lei.

Kurzarbeit (OUG nr. 132/2020) presupune reducerea timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă. În primele 7 luni ale anului, 373 de agenți economici au recurs la această măsură pentru un număr de 33.418 angajați, plățile efectuate către aceștia ridicându-se la 30.895.983 lei.

Kurzarbeit a fost prelungit până la 31 decembrie 2022, pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor, cât și al altor entități economice, care se confruntă cu diminuarea producției ca urmare a crizei economice de la nivel internațional, generate de creșterea inflației și de scăderea puterii de cumpărare, dar și în contextul conflictului armat din Ucraina.

Și de zile libere pentru părinții rămași acasă pentru supravegherea copiilor care au făcut școală online au mai existat solicitări. Zilele libere luate de aceștia au fost plătite cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. 26 de angajați din 23 de societăți comerciale au beneficiat de această măsură, suma suportată fiind de 19.119 lei.

 

Citește articolele pe același subiecte: AJOFM Argeș | Argeș
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: