anchetaonline.ro

A murit Mihail Gorbaciov! A fost ultimul lider al URSS

de | 31.08.2022 08:07 | Știri, După subiect, Eveniment

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, a murit în cursul zilei de marți, potrivit Reuters.

Gorbaciov avea 91 de ani și era internat într-o clinică medicală din Moscova, având probleme grave de sănătate.

Mihail Gorbaciov a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, însă nu a reușit să evite destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. El a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică în 1985, la vârsta de doar 54 de ani.

A fost cel care a dat șansa libertății de exprimare în URSS, a oferit și anumite libertăți politice și economice limitate, însă tot el a fost cel care a contribuit la destrămarea Cortinei de Fier, fiind considerat chiar de către Vladimir Putin „cea mai mare catastrofă a URSS”. De asemenea, mulți ruși îl consideră reponsabil de căderea Uniunii Sovietice.

A încheiat parteneriate cu puterile occidentale, iar în 1989, odată cu începerea protestelor pro-democrație din URSS, el nu a folosit forța, spre deosebire de predecesorii săi, care în 1956 trimiteau tancurile în Ungaria și în 1968 în Cehoslovacia. Ulterior, protestele au dus la dezintegrarea Uniunii Sovietice în numai 2 ani, deși Gorbaciov a încercat să împiedice acest lucru.

Pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg l-a vizitat pe Mihail Gorbaciov în spital, declarând în urma întâlnirii: Ne-a dat libertate tuturor, dar noi nu am știu ce să facem cu ea”.

În anul 1990, fostul lider sovietic a primit Premiul Nobel pentru pace.

Foto Evenimentul Zilei

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Șoșoacă a asaltat Spitalul Vedea: managerul a evacuat clădirea, polițiștii s-au ascuns după gard!

 

Citește articolele pe același subiecte: Vladimir Putin
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: