Organizate între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, alegerile parlamentare au intrat într-un con de umbră. Toată atenția este orientată asupra prezidențiabililor, al căror rol de tractare va avea un cuvânt greu de cuvânt în privința listelor pentru Senat și Camera Deputaților. Astfel, candidații la președinție care se califică pentru turul doi cu siguranță vor aduce un boost de simpatie pentru candidații la parlament din partidul pe care îl reprezintă. Ca particularitate, în zona de sud a țării, aici unde PSD încă mai deține supremația, mașinăria de vot social-democrată va fi prea puțin influențată de faptele de vitejie ale lui Marcel Ciolacu. În schimb, liberalii și useriștii vor fi direct influențați de scorurile candidaților lor. La acest moment, PSD are doi senatori și cinci deputați, PNL are un senator și doi deputați, USR are un senator și un deputat, iar AUR – un deputat. Se așteaptă ca PSD să-și conserve numărul de parlamentari. USR mizează totul pe cartea Elenei Lasconi, deci poate să-și conserve sau nu numărul de parlamentari. În privința PNL, lucrurile sunt ceva mai complicate și depind de mai multe variabile: dacă intră Nicolae Ciucă în turul doi, dacă PNL va susține un candidat precum Mircea Geoană care, dacă ar prinde turul doi, l-ar putea spulbera pe Ciolacu… În privința AUR, acesta va fi în continuare un fel de Kinder cu surprize. Într-adevăr, așa-zisul naționalism este pe val, dar AUR Argeș nu stă prea bine la capitolul organizare, în județ.
PSD Argeș – listă provizorie, cu o singură necunoscută
PSD Argeș nu se grăbește să își oficializeze lista pentru parlament. Unele locuri sunt bătute în cuie. Emoții are un singur parlamentar, deputatul Nicolae Georgescu, pentru care organizaţia judeţeană nu ar manifesta o susţinere prea mare. Există și un new-entery pe listă, cât se poate de sigur, în persoana Ioanei Făcăleață, care a schimbat tabăra presei cu cea a politicii.
Potrivit surselor noastre, la Senat, PSD Argeş merge pe aceiași candidați – profesorul universitar Ovidiu Puiu şi medicul Cristina Stocheci, care vor păstra inclusiv ordinea din 2020 pe listă, în sensul în care rectorul Ovidiu Puiu o va deschide.
La Camera Deputaților, lista va fi deschisă de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, urmată de medicul Remus Mihalcea. Locul 3 încă nu a fost adjudecat, aşa că ar putea fi ocupat de un candidat surpriză. Pe locurile 4 și 5, de asemenea eligibile, își joacă ordinea actualul deputat Nicolae Pavelescu și Ioana Făcăleață.
Alina Gorghiu și Mihai Coteț deschid listele PNL Argeș
Liberalii sunt primii care și-au anunțat echipa cu care merg în parlament. Mari surprize nu sunt. Singura mutare interesantă este aceea a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care nu va mai candida la Senat, ci la Camera Deputaților, pe locul 1. Alegerea a fost argumentată prin faptul că această cameră a devenit principalul for de legiferare, iar Alina Gorghiu a fost unul dintre parlamentarii care au transformat în lege multe proiecte pe care și-au pus semnătura. Pentru locul 1 la Senat a fost nominalizat omul de afaceri Mihai Coteț. Nicio surpriză, am putea spune, ținând cont de rezultatele foarte bune obținute la alegerile locale. Capitalul de popularitate l-a calificat, așadar, pentru această candidatură. La Camera Deputaților, locul doi a fost adjudecat de fostul prefect, Radu Perianu, în timp ce la Senat, pe doi se plasează actualul senator Dănuț Bica. Ținând cont de contextul politic, varianta optimistă pentru liberali este aceea în care își conservă numărul de parlamentari, iar misiunea nu va fi deloc ușoară. Lista completă arată la modul următor:
CAMERA DEPUTAȚILOR: 1. Alina-Ștefania Gorghiu; 2. Radu-Valeriu Perianu; 3. Alin-Marian Călinescu; 4. Maria-Cătălina Dumitrașcu; 5. Loredana-Nicoleta Năstase; 6. Dorin Voicu; 7. Ion-Cosmin Petrescu; 8. Eduard Florea; 9. Alexandrina Stanciu; 10. Ana-Maria Pănescu; 11. Călin-Iulian Călin; 12. Traian-Gabriel Gheorghe.
SENAT: 1. Mihai Coteț; 2. Dănuț Bica; 3. Alina-Ramona Manea; 4. Gheorghe-Gabriel Tudor; 5. Liviu Nicolae; 6. Costel Voica.
(Şi) USR merge pe mâna acelorași parlamentari
Săptămâna trecută, și USR Argeș și-a oficializat garnitura pentru parlament, mergând, practic, pe mâna acelorași oameni. Ca și acum patru ani, listele sunt deschise de către Ionuț Moșteanu la Camera Deputaților și Narcis Mircescu, la Senat. Neerodați de guvernare, mai ales că mulți au și uitat că au trecut pe acolo, și mizând pe același mesaj antisistem, foarte probabil cei doi își vor continua mandatele. Singura care le-ar putea încurca planurile ar putea fi Elena Lasconi care, în cazul în careva comite vreo gafă de amploare, ar putea trage întreg partidul după ea. Însă intrarea Elenei Lasconi în turul doi ar putea să le mai aducă un parlamentar. Lista completă a USR Argeș arată așa:
Camera Deputaților: 1. Ionuț Moșteanu; 2. Mihai Mihăilescu; 3. Florin Litoi; 4. Bogdănel Marina; 5. Mihai Vătafu; 6. Ionuț Gherase; 7. Georgeta Diță; 8. Leonard Stoian; 9. Marian Păun.
Senat: 1. Narcis Mircescu; 2. Bogdan Vlaicu; 3. Cosmin Ghiță; 4. Rodica Crețu.
AUR ar putea merge pe tandemul Chelaru-Velcescu
AUR nu s-a grăbit să-și facă publică lista oficială pentru parlament. Foarte probabil, Mircea Chelaru va candida pentru un nou mandat de senator. Bogdan Velcescu, președinte AUR Argeș, a anunțat că își asumă o candidatură, ca atare va deschide lista pentru Camera Deputaților.
Forța Democrată și SOS, necunoscutele alegerilor parlamentare
Ales pe listele PNL Argeș, Adrian Miuțescu e posibil să candideze încă o dată din partea noului său partid – Forța Dreptei, dacă va simți că are vreo șansă. Dacă nu, foarte probabil va lăsa locul liber altora. Forțat de funcția pe care o deține, Emanuel Soare va deschide și el una dintre liste. Greu de spus, după scorul ultimelor alegeri, dacă Forța Dreptei va obține vreun mandat. În schimb, SOS stă ceva mai bine și nu este exclus, în contul rezultatelor de la alegerile anterioare, să împuște un deputat și în Argeș.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Foto descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: