”Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare sau e doar o chestiune de modă și marketing?”

de | 13.01.2024 10:34 | Național, Lifestyle

Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vorbește în ultima postare pe pagina de Facebook despre creșterea numărului de persoane cu intoleranțe alimentare. Totodată, nutriționistul explică că a fost nevoie de multe generații până când identitatea genetică și alimentară să fie stabilite, iar introducerea în alimentație a unor produse pe care ”nimeni înaintea noastră nu le-a consumat, a dus la apariția acestor probleme de intoleranță”.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

”Identitatea genetică merge mână în mână cu identitatea alimentară

Spațiul alocat în supermarket produselor pentru diferitele intoleranțe alimentare a crescut alarmant. Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?

Spre deosebire de alergiile alimentare care sunt grave, intoleranțele sunt mai degrabă o incapacitate a sistemului digestiv de a interacționa cu anumite produse. Simptomele sunt variate, de la inflamație cronică și disconfort abdominal, până la migrene și hipertensiune.

Pentru lumea medicală un lucru este cert: creșterea spectaculoasă a numărului de persoane cu intoleranțe alimentare are legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare, asta pe lângă factorii de mediu. Ne naștem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pământului pe care am crescut și din care s-au hrănit strămoșii noștri. A fost nevoie de multe generații până când această identitate genetică și alimentară să fie stabilite. Introducerea în alimentație a unor produse pe care nimeni înaintea noastră nu le-a consumat, a dus la aparițiaacestor probleme de intoleranță.

Copiii noștri au ajuns să mănânce mai des avocado, fructul pasiunii, ananas și goji, decât pere, gutui, vișine sau merișoare. Ne e lene să alegem oasele din guvizii de Marea Neagră, așa că mâncăm somon și doradă din alte mări. Nici produsele lactate pe care le consumăm nu mai sunt “made in Romania”, câtă vreme preferăm laptele din Alpi pentru că e bio!

Înainte să ne plângem de atâtea intoleranțe alimentare, sfatul meu ar fi să reîncepem să mâncăm românește. Pentru că arborele nostru genetic crește sănătos și se hrănește doar din pământ românesc”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: Bzi și Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cazarea și masa sunt gratuite. Studenții merg în tabără la munte!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic