Observatorul Național al Copilului, a primit undă verde

de | 11.01.2023 18:30 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Totodată, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a mai explicat că prin această lege se pun bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care se pot depune cereri de finanțare până pe 9 februarie 2023.

”Prin acest proiect, activitatea de prevenire a separării copilului de familie va putea fi sprijinită prin mecansime de sprijinire a acelor familii care provin din comunităţi vulnerabile sau care trec prin situaţii sociale, financiare sau medicale dificile, pentru a-şi putea creşte şi îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la şcoală şi să le asigure cele necesare traiului zilnic. Totodată, vor putea fi implemntate programe de prevenire a separării copilului de familie, care vor include acordarea de ajutoare de urgenţă acestor familii are au în îngrijire copii expuşi riscului de separare, reabilitarea copilului cu dizabilităţi, servicii de intervenţie psihologică, psihoterapeutică pentru copii. În plus, înființarea Observatorului copilului, un modul informatic care va fi inclus în sistemul naţional informatic şi va fi pus la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru a identifica şi înregistra toţi copiii care se află într-o situaţie de risc de separare de familie”.

Peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR

”Prin această lege, punem bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care, după cum știți, așteptăm cereri de finanțare până pe 9 februarie 2023. Pot depune proiecte autoritățile locale din toată țara, individual sau în parteneriat cu organisme private. Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă. Avem peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR. Observatorul Național al Copilului, parte a noului Sistem Național Informatic, este o premieră. Cu sprijinul și implicarea autorităților locale, vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie, astfel încât ne va fi mult mai ușor pe viitor să intervenim rapid și eficient acolo unde este nevoie de sprijin imediat. Modul de colectare a datele în Observator va fi inedit. În fiecare localitate, va exista o structură comunitară consultativă, căci comunitatea locală este și cea care cunoaște cel mai bine situația celor care au nevoie de ajutor. Din ea pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile, reprezentanți ai ONG-urilor etc. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului”, a mai explicat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Jucării periculoase. Comercianții amendați cu peste 2 milioane de lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Familiei