Ovidiu Puiu: „Piața liberă a energiei a eșuat! Europa trebuie să revină la reglementare!”

de | 06.09.2022 09:15 | Economic, Județean, Național, Politic, Știri

Senatorul PSD Argeș. Ovidiu Puiu a vorbitv despre criza energetică care afectează nu numai țara noastră, ci întreg continentul.

”Trebuie să reparăm piața energiei!” este mesajul la unison al miniștrilor Energiei din UE, care se vor reuni în regim de urgență în data 9 septembrie pentru o nouă încercare de reformare a pieței energiei. Asta după ce chiar Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a recunoscut, cu subiect și predicat, că designul actual al pieței europene de energie și-a dovedit pe deplin limitele și că e nevoie de un model care să funcționeze cu adevărat.

 

Ovidiu Puiu precizează faptul că ceea ce se întâmplă astăzi pe piețele de energie depășește orice imaginație.

 

Vorbim de prețuri de referință peste 10 ori mai mari decât media ultimului deceniu, vorbim de o speculă care întrece orice limite, vorbim de o creștere a complexității pe lanțul producător-transportator-distribuitor-furnizor pe care nimeni nu mai reușește să o înțeleagă și să o taxeze corespunzător. Și, ca să fim sinceri până la capăt, vorbim și de o oarecare incoerență la nivelul politicilor publice, care propun, în aceste vremuri tulburi și tulburătoare, renunțarea și gazul rusesc, și la cărbune, dacă s-ar putea de fapt la tot gazul… și poate și la nuclear…”

 

Senatorul PSD Argeș menționează că țara noastră face și ea parte din acest scenariu, „aș spune chiar că e caz exponențial de piață de energie profund distorsionată”.

 

Ovidiu Puiu: „La capitolul producție de energie stăm chiar bine!”

 

Să înțelegem bine de unde pornim: 1) statul deține circa 80% din producția de energie electrică; 2) statul deține peste 50% din producția de gaze; 3) România are unul dintre cele mai echilibrate mixuri de energie posibile (hidro, gaze, cărbune, nuclear, regenerabile); 4) România importă doar circa 20% din gazul pe care îl consumă; 5) România a importat, în primele șase luni ale anului 2022, o cantitate de energie electrică de 3,8 mld kWh și a exportat 3,08 mld kWh.

 

Cu alte cuvinte, la capitolul producție de energie stăm chiar bine! Cu toate acestea, România a ajuns la maxime istorice ale prețurilor energiei electrice spot și în repetate rânduri a avut cel mai mare preț mediu zilnic la energie din Europa!”

 

Nu există o explicație cap-coadă fundamentată a acestui dezechilibru major, ci doar frânturi de explicații.

 

 

Unii spun că importurile, oricât de mici, influențează decisiv prețul final. Alții spun că modelul prețului marginal nu este funcțional sau că piața gazelor trebuie decuplată de cea a energiei, pentru că o perturbă nepermis de mult. De departe însă cea mai plauzibilă explicație este aceea că piața este manipulată în sensul cel mai murdar. În această direcție, ANRE a arătat clar că există nereguli majore, respectiv vânzare a energiei de mai multe ori sau metode de creștere artificială a prețului mediu de achiziție pentru a intra în schema de plafonare.

 

Un lucru e cert: liberalizarea pieței energiei a fost absolut haotică și scăpată de orice control!” afirmă senatorul.

 

Prin Ordonanță de Urgență intrată în vigoare la 1 septembrie, România introduce o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, care încearcă să mai limiteze cumva abuzurile din piață și să protejeze populația și economia.

Noutatea majoră este că apare un prag de referință (1300 lei/Mwh) dincolo de care statul nu va mai accepta deconturi; cu alte cuvinte, pentru ceea ce trece de acest prag, producătorii și traderii vor plăti o taxă de solidaritate. Mai mult, vânzarea succesivă de cantități de energie electrică pentru a crește prețul în piață va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri.

Conform senatorului plafonarea și compensarea prețurilor la energie este însă o măsură pe termen scurt și niciun guvern de pe planetă nu ar putea să o susțină la infinit!

 

Este limpede ca lumina zilei că soluțiile trebuie să vină și din interior, dar și de la nivel european. Din interior, este evident că e nevoie de accelerare a producției naționale de energie din toate sursele și de o supraveghere a pieței în cele mai mici detalii.”

 

Revenirea la piața reglementată apare tot mai pregnant ca soluție până la ieșirea din criză.

 

Nu cred în varianta că Europa ne impune piața liberă cu orice preț și cu orice risc, inclusiv cel al distrugerii economiei naționale. Cred însă că trebuie să fim mult mai pricepuți în a face politicile de energie și mult mai îndârjiți în a susține interesul național la nivel european.

 

Sper cu tărie că vom profita de faptul că Europa deschide un nou capitol al reformei pieței de energie și că la masa discuțiilor vom fi capabili să susținem un model de piață care ne avantajează și nu ne distruge sistematic!” a mai adăugat Ovidiu Puiu.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

Așa vor arăta noile creșe ale Piteștiului! S-au semnat contractele, lucrările vor merge foarte repede!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Ovidiu Puiu

Ultimele articole