Liviu-Constantin Stan, patronul service-ului gestionat de SC Livmar Servis Camion SRL, este trimis în judecată, după ce a deversat 500 de litri de deșeuri petroliere, care au ajuns în râul Argeș. Cazul a fost intens mediatizat la începutul anului 2023, atât la nivel local, cât și central, iar bărbatul a primit amenzi în valoare totală de 100.000 de lei.
Administratorul service-ului de pe Calea Depozitelor din Pitești a găsit o metodă ingenioasă de a scăpa de 500 de litri de deșeuri petroliere, uleiuri uzate, resturi rămase de pe fundul rezervoarelor, motorină, benzină și alte substanțe întâlnite de obicei într-un service auto. Bărbatul a făcut o gaură în zidul care împrejmuia societatea și, prin ea, a scos un furtun prin care deversa într-un canal colector al apelor pluviale deșeuri petroliere, aflate într-un bazin pe care l-a urcat cu ajutorul unui motostivuitor într-o semiremorcă. Astfel, la data de 31 ianuarie 2023, deșeurile petroliere au ajuns în râul Argeș, în zona parcului Lunca Argeșului.
După un apel la 112 care anunța că, în zona Podul Viilor, pe râu se observă o peliculă de produs petrolier, însoțită și de un miros specific, Poliția, Garda de Mediu și Administrația Bazinală Argeș-Vedea s-au mobilizat, găsindu-l pe cel care a cauzat poluarea. Cel care a sunat la 112 a fost un pescar, care mergea cu mașina pe Podul Viilor și a recunoscut imediat pericolul pentru mediu și pentru pești.
Deși Liviu-Constantin Stan și-a recunoscut fapta, inițial a declarat că a deversat doar 300 de litri de deșeuri prin gaura pe care a făcut-o în zidul care împrejmuiește societatea. Acesta a solicitat și încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus respingerea cererii de inițiere a procedurii acordului de recunoaștere a vinovăției.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu 40.000 de lei de Administrația Bazinală Argeș-Vedea și cu 60.000 de lei de Garda de Mediu, iar acum este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase și evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață și subterane de ape uzate, deșeuri, reziduri, care conțin substanțe ce pot schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul înconjurător, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol.
În luna ianuarie 2023, Cristian Barbu, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea declara:
Sursa foto: ediția tipărită
Citiți de asemenea pe anchetaonline.ro