anchetaonline.ro

O nouă categorie de salariați poate ieși mai devreme la pensie

de | 08.04.2022 14:26 | Știri, Național

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat noile modele de adeverințe pentru stabilirea sau recalcularea pensiei pentru toți cei care au lucrat în grupa I și/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui. Aceștia au posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie.

Conform Legii 74/2022, persoanele care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.

Totodată a fost anunțat faptul că a fost stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate, în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării, salariaților ce au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune (cele două adeverințe pot fi descărcate de la finalul articolului).

Cu ajutorul adeverinței sau al ambelor adeverințe, în cazul celor care au lucrat atât în grupa I, cât și în grupa a II-a de muncă, se pot dovedi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă.

Adeverințele sunt emise de către angajatorul la care și-a desfășurat activitatea salariatul sau, dacă el nu mai există, de către deținătorul legal al arhivei acestuia.După cum subliniază CNPP,
Subliniem faptul că de acestea beneficiază atât cei care sunt încă salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracția de cărbune, dar și cei care au lucrat în domeniu și au ieșit deja la pensie.

Conform avocatnet.ro, în cazul celor care au lucrat în domeniu și au ieșit deja la pensie, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra valoarea mai avantajoasă.

 


De asemenea puteți citi pe anchetaonline.ro și:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Casa Națională de Pensii Publice