Pește, nu carne! Beneficiile peștelui pentru fiecare vârstă

de | 27.11.2024 09:42 | Național, Lifestyle

Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vorbește, într-o postare publicată pe pagina de Facebook despre beneficiile peștelui în dietă, o sursă valoroasă de proteine și nutrienți esențiali, mai ales în perioada de post. De la rolul vital în dezvoltarea copiilor până la efectele sale pozitive asupra sănătății adulților, peștele se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru un stil de viață sănătos. În plus, povestește și despre diferențele esențiale între pește și carne și de ce consumul de pește ar trebui să fie o prioritate în alimentația noastră.

”Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește? Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează preferențial, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nutrițional.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul “carne” se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.

Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile saturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom”, explică nutriționistul î postarea publcată pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

De altfel, Mihaela Bilic explică mai departe că ”la copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. In caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare”.

Vrei o piele frumoasă?

Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția- ”combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifica arderile. Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește”.

Și dacă ar fi să întrebați ce fel de pește, ei bine nutriționistul explică: ”Orice fel, pește să fie! Cu cât mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură și de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat. Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!”

Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com și Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

În seara Sfântului Andrei, se deschide Târgul de Crăciun! Elena Gheorghe deschide seria evenimentelor de sărbători la Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic

Ultimele articole