Crearea unui sistem de management al traficului și implementarea unor măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești a reprezentat o preocupare administrativă în mandatul primarului Cristian Gentea, materializată într-un proiect uriaș, realizat prin fonduri nerambursabile.
Proiectul a urmărit îmbunătățirea traficului pe principalele axe de traversare a orașului, reducerea congestiilor de trafic, creșterea siguranței pe arterele municipiului pentru conducători auto și pietoni, reducerea poluării și protejarea investițiilor în infrastructură ale Primăriei.
Orice mașină supraîncărcată care intră în oraș este raportată în timp real
În cadrul proiectului, s-au instalat la intrările în oraș cinci puncte de cântărire automată a vehiculelor aflate în mișcare, Pitești devenind primul oraș din România care beneficiază de atât de multe zone de preselecție a vehiculelor cu masa mai mare decât cea legală.
Sistemele WIM (Weigh-in-motion) sunt extrem de utile, întrucât descurajează accesul în orașe al vehiculelor supraîncărcate, protejând astfel investițiile municipalității în infrastructura rutieră. Autoritățile primesc alerte în timp real (imaginea vehiculului, numărul de înmatriculare, greutatea totală, greutatea pe axe) cu toate vehiculele cu masa mai mare decât cea admisă care au intrat în oraș, acestea putând fi imediat identificate și amendate.
199 de senzori wireless sunt instalați în asfalt
Peste 1.100 de echipamente de ultimă generație au fost instalate pentru optimizarea traficului și creșterea siguranței cetățenilor.
Pentru a asigura decongestionarea traficului și a crește siguranța cetățenilor, proiectul a presupus semaforizarea a 39 de intersecții și treceri de pietoni, instalarea a 36 de automate de dirijare a circulației cu rol de monitorizare, control și management al datelor de trafic, 600 de semafoare LED, 48 de butoni de solicitare a culorii verzi la semafor pentru pietoni, 174 de dispozitive acustice, 199 de senzori wireless instalați în asfalt pentru detecția datelor despre trafic.
98 de camere video asigură infrastructura de trafic
De asemenea, au fost montate peste 40 de camere de supraveghere video în intersecții, în scopul creșterii siguranței cetățenilor, 18 camere panoramice și peste 40 de camere video pentru detecția de incidente în trafic și cu rol de recunoaștere a numerelor de înmatriculare.
În Pitești, ca în orice oraș inteligent european, rețeaua de transport public va avea prioritate la trecerea prin intersecții pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun ce reduc poluarea, contribuind la creșterea mobilității locuitorilor și a veniturilor la bugetul local.
Pitești este orașul din România care beneficiază de cel mai mare număr de sisteme inteligente integrate
La Pitești, funcționează o platformă inteligentă care se regăsește în Polonia și Bulgaria.
Centrul de control reprezintă creierul sistemului de trafic, iar cu ajutorul unor dotări ultramoderne el colectează informații din teren, le stochează și prelucrează, monitorizează sistemele instalate și afișează informații pe ecrane de mari dimensiuni de tip wall-displays.
Pitești este orașul din România care beneficiază de cel mai mare număr de sisteme inteligente integrate în cadrul aceluiași proiect: management de trafic, prioritizarea transportului public, supraveghere video, detecție incidente, contorizare trafic cu senzori wireless, informare conducători auto prin panouri cu mesaje variabile, citire numere de înmatriculare ANPR, cântărire în mișcare (WIM), senzori privind calitatea aerului, senzori privind starea carosabilului, centru de control, sistem de comunicații prin fibră optică, sistem de comunicații radio.
Au fost finalizate, de asemenea, lucrările privind instalarea sistemului de management pentru 5 parcări.
Valoarea totală a proiectului a fost de 42.864.747,92 lei, din care fonduri nerambursabile POR 36.857.864,59 lei.
NOU!
► Prin PNRR, a fost aprobată finanțarea pentru extinderea sistemului de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători, cu o valoare nerambursabilă de 12.887.628,60 lei.
► De asemenea, în Runda II – PNRR, au fost aprobate alte 4 cereri de finanțare care vizează extinderea sistemului de management al traficului, în valoare nerambursabilă de19.619.697,20 lei.
”Am fost mereu preocupați de nevoia de a investi constant în infrastructura și siguranța rutieră. În fiecare zi, mii de cetățeni tranzitează străzile orașului fie ca sunt pietoni, șoferi, utilizatori ai transportului public sau bicicliști. Este datoria noastră să asigurăm condiții optime și să reducem riscul de accidente. Investițiile în siguranța traficului sunt o prioritate. Militez pentru un oraș mai sigur și mai bine organizat pentru provocările viitorului.” – Cristian Gentea.
Măsuri de siguranță publică: 1031 de camere sunt ”ochii” autorităților
”Obiectivul de a face din Pitești un oraș sigur, de a preîntâmpina actele de violență sau de vandalism, infracțiunile în trafic sau furturile în spații publice, dar și necesitatea de a asigura suport organelor legii în situații nefericite ne-au determinat să accelerăm implementarea unui sistem de supraveghere complex și performant.
Nu mai puțin de 1031 de camere sunt acum «ochii» autorităților și asigură un climat care face din Pitești unul dintre cele mai sigure centre urbane din regiune! Camerele sunt distribuite pe arterele rutiere ale orașului, pe străduțe, în parcuri, în stații, în autobuze, în parcări, dar și în multe alte spații publice.”, anunță primarul Piteștiului.
Desigur, investițiile făcute în acești trei ani și jumătate de mandat al administrației Gentea au un rol important în creșterea nivelului de siguranță, dar nu pot eradica complet tendința unora dintre semenii noștri de a recurge la gesturi nepotrivite și chiar la ilegalități.
Partea pozitivă este că implementarea acestui sistem complex, cu 1031 de camere, permite ca instituțiile din subordinea municipalității să fie de un real ajutor organelor legii în soluționarea corectă a multor spețe, precum și în identificarea rapidă a celor care le comit.
▼De exemplu, peste 1.600 de descărcări ale imaginilor captate au plecat în ultimii ani dinspre Poliția Locală către diferite instituții, în urma solicitărilor și ordonanțelor primite pentru soluționarea unor evenimente nefericite.
▼La rândul lor, polițiștii piteșteni au folosit datele captate de sistemul video pentru identificarea și sancționarea a peste 2.300 de fapte contravenționale, la care s-au mai adăugat alte 574 de înștiințări către cetățeni.
▼Și dinspre Publitrans a crescut anual volumul de probe livrate Poliției. În 2023, ca urmare a solicitărilor primite de la oamenii legii, conducerea societății de transport public a transmis 86 de filmări captate cu ajutorul camerelor din autobuze, contribuind activ la soluționarea unor dosare de furt, violență sau hărțuire.
Fiecare investiție publică trebuie gândită și făcută raportat la nevoile comunității piteștene, la confortul urban și siguranța cetățenilor și la provocările vremurilor pe care le trăim! Am avut permanent în vedere aceste criterii și nu ne oprim aici!
În acest context, sloganul lui Cristian Gentea pentru Pitești este mai actual ca niciodată: MULȚUMESC PENTRU ÎNCREDERE! SUNTEM O FORȚĂ ÎMPREUNĂ!
Material publicat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda Partidului Social Democrat, Organizația Argeș, CMF 21240002.
Ziarul Ancheta.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Suport financiar, consiliere și asistență pentru piteștenii vulnerabili