anchetaonline.ro

PMP – în plin război intern, USR se reformulează, PNL e în buza unei noi crize

de | 09.03.2022 15:04 | Politic

  • În timp ce stânga politică se consolidează, dreapta este în degringoladă

În timp ce PSD și AUR capitalizează simpatie politică de la o lună la alta, iar PNL scade sub eroziunea guvernării, alte două partide se zbat în chinurile jumătății de mandat. Este vorba de PMP, care în weekendul acesta tocmai și-a ales un nou președinte (la un an de la alegerile care l-au adus în fruntea partidului pe Cristian Diaconescu), și USR PLUS, din fruntea căruia tocmai s-a retras Dacian Cioloș.

Cristian Diaconescu, spulberat din fruntea partidului după ce a încercat să le bage AUR în casă

În privința PMP, totul a pornit de la nemulțumirea multor președinți de filiale la adresa modelului de leadership a lui Cristian Diaconescu. Potrivit acestora, sub Diaconescu, PMP a avut un an dezastruos. Nemulțumiții s-au coagulat în jurul lui Eugen Tomac, fost președinte al partidului și cel care deținea majoritatea la nivel decizional în forurile de conducere ale partidului. Diaconescu a încercat în ultimele săptămâni să-și fidelizeze șefii de filiale și le-a promis revenirea la guvernare prin mariajul cu AUR. L-a adus pe George Simion într-o ședință pe Zoom care le-a promis, la alegere, alianță sau fuziune. Coabitarea ar fi presupus realizarea unui grup parlamentar prin transferul a 14 parlamentari de la AUR la PMP. Astfel, PMP revenea la guvernare, iar AUR punea bazele unei mișcări conservatoare la care ar urma să adere și PNȚCD, discuții în acest sens fiind și cu cei de la formațiunea lui Ludovic Orban. Ce obține AUR? Validare, ieșirea din colțul în care a fost izolat politic. Ce obține PMP? Acces la ciolan.

Weekendul acesta a avut loc congresul convocat de Tomac. Și Tomac a fost ales.

„A fost un an dezastruos pentru PMP. Realizări? Zero. Bun negociator, Cristian Diaconescu negociază cu el în oglindă, chiar am înnebunit de tot? Ne-am antrenat așa bine că am ajuns impotenți politic, nu mai știm cine suntem. Nu vorbim de Basarabia, de proiecte. Care a fost soluția? George Simion? Ce să fac cu George Simion? Ne-a preluat programul cu Basarabia și Bucovina, naționalism, creștin-democrație. Unde pot să mă duc cu Simion? Poate la Disneyland. Unde pot să mă duc cu ăla pe stradă? Ne-am întors la locul crimei ca într-un roman prost. Văd o sală fericită după un an sabatic, văd nevoia omenilor de a se întoarce la politică. De ce avem nevoie de Cristi Diaconescu, să ne dea în judecată prin tribunale? E un bun negociator, dar vrem să ne sinucidem. Ce să negociem, eșecul? Îl ținem în politică, apoi îl trimitem la Ministerul de Externe unde îi place, dar să ne lase în pace să ne facem treaba.”, a declarat de la tribună Florian Bichir, cel care a candidat la alegerile trecute pentru un loc de senator pe listele PMP Argeș.

Organizatorii congresului au anuntat că alegerile au fost statutare, un număr de 55 de reprezentanți ai PMP, între care 38 de lideri de filiale județene, anunțându-și susținerea pentru moțiunea lui Eugen Tomac. Din 456 de voturi exprimate, 421 au fost „pentru”, 18 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Florian Bichir - PMP - în plin război intern, USR se reformulează, PNL e în buza unei noi crize

Cristian Diaconescu a încercat să blocheze în instanță organizarea congresului, însă Tribunalul București i-a respins acțiunea. Acesta convocase un congres de alegeri în luna martie.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei din conducerea filialei PMP Argeș, poziționați în mod ferm alături de Cristian Diaconescu.

USR – baza partidului nu mai vrea hate și acțiuni de imagine

La USR PLUS lucrurile s-au complicat destul de mult după demisia lui Dacian Cioloș. E drept, la capitolul charismă, nici acesta nu stătea cu mult mai bine decât Cristian Diaconescu. În timp ce la baza partidului membrii cer o reformare pe bune, cei de la vârf au început lupta pentru repoziționare. Între timp, sute de membrii părăsesc partidul, nemulțumiți de situație, dar și de faptul că nu văd o ieșire onorabilă din această criză. Iată o radiografie destul de fidelă făcută de un membru simplu al Organizației USR Mioveni, Dragoș Tănase.

Dragos Tanase - PMP - în plin război intern, USR se reformulează, PNL e în buza unei noi crize

„Personal, nu sunt un simpatizant al lui Cioloș și nici al lui Barna. Ce a făcut Cioloș a fost corect, nu a golit de sens funcția de președinte. Un președinte decorativ nu are rost nicăieri. Noi avem fuziunea făcută doar cu numele, în prea puține locuri s-a ajuns la consens. La nivel național am rămas în paradigma de tabără, de competiție. Voturile s-au dus mereu în zona majoritară, care era la Barna. Eu îl înțeleg pe Cioloș, vrei să faci ceva, propui, colegii resping invariabil cu scorul de 14-11. Asta arăta că cineva își încorda mușchii ori de câte ori avea chef. (…) Înainte de europarlamentare, oamenii nu erau avizi de putere și nu visau la tot felul de funcții. Chiar dacă noi considerăm că suntem mai buni decât ceilalți și chiar dacă e așa, faptul că ne comportăm în regim de castă nu ne face mai buni decât ceilalți. Avem colegi care dețin 4-5 funcții interne și externe, au și rol de consultant. Ideea de a monopoliza puterea în interior ne face vulnerabili și de aceea s-a ajuns aici.”, declară, într-un exercițiu de sinceritate, Dragoș Tănase.

Nici viitorul cu Cătălin Drulă președinte nu i se pare unul prea luminos:

„Chiar dacă președinte interimar e Drulă, facem tot acțiuni de imagine fără interes pentru populație. Nu-l văd pe Drulă președinte, pentru că nu cred că va avea abilitatea să-i asculte pe toți și va merge pe atitudinea arogantă a lui Barna, a celui care știe tot. Atitudinea asta nu îți aduce avantaje pe termen lung. Am fost la guvernare, nu am fost cei mai buni și aș vrea să văd o schimbare de atitudine. Nu mai putem veni cu mesaje de hate, s-a terminat. Am țipat patru ani cu plăcuțe PSD, nu mai ține la public. Trebuie să schimbăm abordarea, trebuie să facem altceva. (…). Colegii mei spun acum frânturi de adevăr și păcălesc în continuare lumea. Mai bine să spunem realitatea decât să o cosmetizăm. Asta le cer și la Argeș: hai la treabă, acțiuni clare, nu sfârâieli că donăm sânge, că împărțim flori de 1 Martie.”, a mai declarat Dragoș Tănase.

La PNL… apele sunt foarte tulburi

Chiar dacă acum se află pe o relativă linie de plutire, nici la PNL lucrurile nu sunt deloc liniștite. Multe voci din interior complotează debarcarea lui Florin Cîțu, iar, prin primăvară, se anunță o nouă criză de putere în curtea liberalilor care, deocamdată, nu au reușit să convingă alți lideri puternici să candideze. În Argeș, filială care s-a aflat sub papucul lui Ludovic Orban și Adrian Miuțescu, partidul încearcă să se reorganizeze, cu multe tălpi din partea celor care atacă filiala din interior. Interimatele și alegerile sunt contestate, toată bucătăria internă a partidului a fost mutată în presă și la oponenții politici. Va urma o perioadă foarte complicată, un fel de care pe care din care scapă… cine scapă. Între timp, pentru ca atmosfera să se mai… detensioneze, în partid a fost acceptată adeziunea lui Gabriel Bratu. S-a râs mult. Dar mai ales în afara partidului…

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: