Poliția își cumpără elicoptere, mașini și motociclete noi, pentru a monitoriza traficul rutier

de | 11.08.2023 21:44 | Știri, Eveniment, Național

Guvernul ia în calcul un nou proiect de mare anvergură prin care traficul rutier să fie monitorizat prin satelit. Astfel, prin acest proiect poliția va fi dotată cu patru elicoptere, 200 de autospeciale și 75 de motociclete.

Guvernul a aprobat, joi, la propunerea MAI, Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „HeliPol”, în valoare de 459 milioane lei. Banii vin din fonduri europene (POIM, 85%) și cu cofinanțare de la Guvern (15%), relatează newsweek.ro

Prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa unități de suport și coordonare aeriană, autospeciale și motociclete de intervenție și va dezvolta infrastructura de comunicații și cercetare.

Domnul vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, propune astfel un proiect foarte important, numit HeliPol. Vrem să creştem gradul de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, realizat mai ales pe banii europeni. Este pentru prima oară când există această abordare în România. Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier, folosim noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii. Suntem încă, din păcate, pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul victimelor din accidente rutiere şi, de aceea, consider că acest proiect este efectiv vital”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Principalele obiective ale proiectului sunt achiziția a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute și a unui elicopter greu, cu capacitate de zbor de 240 minute.

De asemenea, vor fi achiziționate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliția rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanțele psiho-active, sisteme de comunicații mobile și sisteme de cercetare la fața locului.

Din păcate, siguranța rutieră rămâne o problemă în România, iar anual își pierd viața mii de persoane.

Anual, în ultimii ani, în țara noastră își pierd viața peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul țărilor cu risc rutier crescut.”, precizează MAI.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de aproximativ 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (aproximativ 19%) și neacordarea priorității de trecere (aproximativ 17%).

Astfel, prin acest proiect, Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier cu noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii pentru creșterea siguranței pe șosele.

foto descriptiv newsweek.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vremea în minivacanța de Sfânta Maria. Ce spun meteorologii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu