Polițiștii argeșeni au continuat activitățile pentru reducerea violenței și creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, dar și de prevenire a furturilor din locuințe, în perioada 31 octombrie – 06 noiembrie astfel:
Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității Argeș au efectuat activități în cadrul Campaniei ,,Sigur acasă!”, campanie de prevenire a furturilor din locuințe, desfășurată, la nivel național, în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023.
Astfel, polițiștii vor informa populația, în special persoanele vulnerabile, cu privire la furturile din locuințe – principalele moduri de operare și modalitățile eficiente de prevenire.
Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
– Verificați ca toate uşile şi ferestrele să fie încuiate – chiar dacă ieşiți din casă doar pentru câteva minute.
– Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă.
– Nu ascundeți chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (hoţii caută întotdeauna).
– Nu lăsați obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă.
– Asigurați-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră, din drum.
– Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postați pe rețele de socializare că sunteți în călătorie);
– Atunci când plecați în vacanţă, discutați cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.
– Montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite.
– Nu ţineți sume mari de bani în casă în acelaşi loc.
– Fiți atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a intra în casă, hoții pot pretinde că sunt lucrători ai rețelelor de utilități, agenți de vânzări sau chiar practicanți ai diverselor culte religioase. Verificați foarte atent identitatea și calitatea acestor persoane și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați notat date care să permită identificarea și v-ați format convingerea că sunt persoane de încredere.De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități în cadrul Campaniei ,,Law iS COOL!”, campanie de informare și responsabilizare pentru reducerea faptelor de violență din mediul școlar, în 2 unități de învățământ gimnazial din municipiul Pitești și 2 unități de învățământ din mediul rural, comuna Mălureni.
Peste 200 de elevi și cadre didactice au beneficiat de informațiile cuprinse în ghidul legislativ constituit la nivelul Biroului Siguranță Școlară Argeș, ce cuprinde aspecte de natură juridică privind răspunderea contravențională și penală a minorului, fapte de natură contravențională și penală ce au incidență în mediul școlar și în societate, modalități de sesizare în cazul în care sunt victime/martori la fapte antisociale, o sinteză privind acte normative relevante pentru activitatea din mediul școlar, exemple din practica judiciară, studii de caz, modalități de identificare și intervenție adecvate.
Și polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș, împreună cu cei din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități în cadrul proiectului Educația Rutieră-Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Activitățile s-au concentrat pe următoarele aspecte:
norme rutiere ce trebuie respectate de către elevi, în calitatea lor de pietoni privind traversarea străzii ;
necesitatea cunoașterii și respectarii indicatoarelor și marcajelor rutiere;
reguli ce trebuie respectate în deplasarea cu bicicleta, precum și traseele pe care se pot deplasa;
necesitatea cunoașterii regulilor de călătorie cu mijloacele de transport ce aparțin parinților sau cele de transport în comun.
Activitățile de prevenire se vor intensifica în perioada următoare și vor cuprinde o paletă largă de riscuri.
Citiți, de asemnea, pe anchteoanline.ro