Porcii crescuți în gospodării vor putea fi vânduți!

de | 17.11.2023 10:38 | Național, Din ediția tipărită, Lifestyle

  •  Ministrul Agriculturii a cerut modificarea Ordinului nr. 130/2023

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat săptămâna trecută conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor modificarea Ordinului nr. 130/2023 privind normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România. Potrivit legii, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu și să-i comercializeze.

Prin modificările aduse, oamenii vor avea posibilitatea de a comercializa porcii, atât în perioada Crăciunului, cât și pe tot parcursului anului. Totul se va face însă cu respectarea normelor de biosecuritate prevăzute de lege, dar și cu un aviz din partea medicului veterinar.

Am solicitat astăzi conducerii ANSVSA modificarea Ordinul nr. 130/2023, pentru ca oamenii să poată comercializa porcii crescuți în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât și pe tot parcursul anului. Mișcarea și comercializarea animalelor se va face cu respectarea normelor de biosecuritate, prevăzute de lege și este necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav.

 

Atât eu, cât și premierul Marcel Ciolacu am dorit să găsim o soluție pentru a le permite oamenilor să poată cumpăra porci crescuți în gospodării, iar micilor crescători să îi poată vinde. Continuăm tradițiile de Crăciun ale românilor și, în același timp, respectăm normele sanitar-veterinare în vigoare pentru limitarea efectelor pestei porcine africane”, a anunțat ministrul Agriculturii.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis printr-o informare de presă că susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de suine din mediul rural reprezintă o prioritate pentru instituție. Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise, informează Autoritatea.

ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică, ce certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) FBI și DIICOT, percheziții în Argeș și Teleorman

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANSVSA

Ultimele articole