anchetaonline.ro

Atmosfera de poveste în centrul Piteştiului. Dar cu ce preţ? 200.000 de euro costul iluminatului festiv în 2022

de | 08.12.2022 20:30 | Știri

Piteştenii se bucură în această perioadă de atmosfera de sărbători care a cuprins oraşul, atmosferă întreţinută şi de ambientul creat de către municipalitate, prin montarea de instalaţii luminoase pe mai toate străzile principale, prin amenajarea unui târg de Crăciun în centru ori prin organizarea de spectacole susţinute pe scena amplasată în faţa primăriei.

Căsuţe din lemn decorate în spiritul sărbătorilor şi la care se comercializează exclusiv produse specifice sărbătorilor de iarnă au luat locul tarabelor cu chinezării. Un carusel ce te duce cu gândul la lumea poveştilor, aşa cum până acum am văzut în multe oraşe europene, ţine locul bâlciului de prost-gust cu tiribombe şi aparate de boxat pentru şmecheri cu care erau obişnuiţi piteştenii.

În linii mari, nu putem să nu remarcăm o reală îmbunătăţire în ceea ce priveşte aspectul estetic și – faţă de alte oraşe precum Sibiu, Oradea, Cluj sau Braşov – recuperăm din ce în ce mai vizibil teren. Toate acestea presupun însă bani din vistieria Piteştiului, care anul acesta a cheltuit sute de mii de euro cu iluminatul festiv şi organizarea de evenimente. And still counting!

casute targ craciun si iluminat pitesti

Toate instalaţiile au fost achiziţionate de la o firmă din Hunedoara

În toamna anului trecut, municipalitatea, prin Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului (SPEP) Piteşti, a organizat o licitaţie pentru încheierea a două acorduri-cadru ce aveau ca obiect închirierea şi cumpărarea de instalaţii ornamentale. Ambele contracte au fost adjudecate de către o firmă din Hunedoara, Swiss City Solutions, cunoscută în rândul primarilor din Argeş care au cumpărat la rândul lor în ultimii ani instalaţii de sărbători. De remarcat că Swiss City Solutions a fost singurul ofertant pentru ambele loturi. În cadrul contractului pentru primul lot, în data de 5 aprilie SPEP Piteşti a plătit 318.600 lei (fără TVA) pentru furnizarea de instalaţii, atât pentru iluminatul festiv de Paşte, cât şi pentru Crăciun. (DETALII AICI)

Separat de acest contract, în data de 12 octombrie, tot prin SPEP, Primăria Piteşti a cumpărat instalaţii specifice sărbătorilor de iarnă în valoare de 501.250 lei (preţ fără TVA). Tot de la Swiss City Solutions care, ce să vezi, tot unic ofertant a fost. Şi nici nu e de mirare, deoarece e suficient să îţi arunci un ochi pe caietul de sarcini ca să observi că toate acele „milioane” de specificaţii tehnice impuse nu le putea concepe nici în veci vreun funcţionar al SPEP care să fi visat noaptea inclusiv schiţele instalaţiilor! (DETALII AICI)

În cadrul acestui contract, au fost achiziţionate 510 ghirlande de diferite dimensiuni, 50 de ornamente LED cu efect curgător, 3 figurine luminoase tridimensionale sub formă de fântână, 1 figurină luminoasă tridimensională sub formă de poartă cu trecere în formă de brad, 2 figurine luminoase tridimensionale sub formă de scaun, 1 stea vârf de brad realizată pe structură de aluminiu, 1 sanie din polistiren îmbrăcat în poliuretan, 2 figurine luminoase tridimensionale sub formă de arcade şi 1 figurină în formă de cadou şi capac cu fundiţă.

casute targ craciun Pitesti

Căsuţele, scena şi spectacolele din centrul Piteştiului – alţi bani, altă distracţie

Aceasta este însă doar o parte din nota de plată a sărbătorilor de iarnă la Piteşti. Şi asta, pentru că pe lista cheltuielilor în această perioadă se regăsesc şi alte servicii. De exemplu, de fiecare dată când se montează scena din faţa primăriei pe care au loc concerte şi festivităţi, municipalitatea scoate din buzunarele piteştenilor circa 3000 de euro pe care îi plăteşte unei firme specializate în servicii instalaţii electrice, alţi bani fiind achitaţi tot electricienilor pentru alimentarea căsuţelor cu energie. Astfel, săptămâna trecută SPEP a plătit peste 6000 de euro + TVA-ul aferent doar pentru aceste servicii. (DETALII AICI ŞI AICI)

Căsuţele de lemn au presupus, de asemenea, alte sume. Astfel, pentru confecţionarea a 20 de chioşcuri de vânzare din lemn, s-au plătit în octombrie 145.800 lei (fără TVA), fiecare căsuţă costând, aşadar, 7290 lei+TVA. (DETALII AICI)  Apoi, nu trebuie să uităm de concertele din această perioadă: la inaugurarea Târgului de Crăciun a cântat Ducu Bertzi, de Moş Nicolae – Gaşca Zurli şi urmează şi spectacolul de Anul Nou.

 

corturi toamna pitesteana

La Toamna Piteşteană, alt eveniment devenit tradiţie la Piteşti, anul acesta au fost amplasate pentru prima dată corturi în care comercianţii să îşi expună marfa. Montarea acestor corturi a fost însă destul de piperată. Astfel, în data de 7 octombrie, SPEP a plătit 65.000 de lei (fără TVA) unei firme din Călineşti pentru închirierea timp de o săptămână a corturilor de la Toamna Piteşteană. (DETALII AICI)

Achiziţii de criză la alte primării din Argeş pentru sărbători

Şi alte primării s-au scotocit prin vistieriile sărăcite de criză pentru a cumpăra sau închiria instalaţii de sărbători. La Mioveni, oraş renumit pentru atmosfera de basm pe care primăria o creează de mulţi ani încoace, s-au cheltuit circa 60.000 lei pentru reparaţia vechilor figurine şi 83.000 lei pentru montarea cupolei luminoase din centrul oraşului. Alte primării au făcut achiziţii de ornamente şi instalaţii destul de modeste anul acesta: Vultureşti – 25.200 lei, Ştefăneşti – 18.800 lei, Cetăţeni – 15.000 lei, Căteasca – 7.500 lei, Priboieni – 6.400 lei. La Câmpulung, Primăria, prin Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat Câmpulung, a ales să cheltuiască 100.000 lei pe închirierea unui patinoar mobil, care a fost amplasat în centrul oraşului, spre deliciul tinerilor.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

De la primarul din Valea Iaşului, Cristi Enescu, pentru vărul Bogdan – contracte de 1 milion de euro, fără număr, se ştie!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Gaşca Zurli | Moş Crăciun | Primăria Pitești | SPEP Piteşti | Târgul de Crăciun