Situația politică din România la sfârșitul anului 2024 este marcată de incertitudine și tensiuni, în contextul unui climat economic provocator și al așteptărilor legate de evoluția guvernului, dar și de organizarea de alegeri prezidențiale. După un an plin de provocări politice și sociale, cu o inflație persistentă și o creștere economică modestă, principalele partide politice din țară se află într-o perioadă de recalibrare a strategiilor și alianțelor, fără a oferi vreo garanție că acestea vor rămâne finale. Constrânse de o opoziție extremistă și de coaliții guvernamentale aflate în proces de consolidare, România se pregătește pentru un 2025 plin de provocări politice, sociale și economice, iar factorii decizionali vor trebui să navigheze cu grijă pentru a asigura stabilitatea în fața provocărilor interne și externe. Despre cum văd liderii politici din Argeș evoluția scenei politice în anul care va începe, am discutat cu o parte dintre reprezentanții partidelor importante din județ.
Pentru Alina Gorghiu, finalul de an reprezintă un moment de bilanț, dar și de gândire strategică asupra viitorului. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat România în 2024, liderul PNL consideră că mesajul electoratului a fost clar: românii cer mai mult dialog, echilibru în actul politic și o viziune mai clară privind nevoile economice și sociale ale țării. Alina Gorghiu subliniază necesitatea reformelor „sănătoase”, în care voturile nu trebuie să fie capitalizate pentru viitoarele campanii electorale, ci folosite pentru binele național.
„Finalul de an este dedicat, de obicei, bilanțurilor, dar mai ales proiectelor noi pentru viitor. 2024 a fost un an foarte complicat și, în pofida tuturor provocărilor, am încredere că fiecare a înțeles mesajul pe care românii l-au transmis la urne. Este evident că trebuie mai mult dialog cu oamenii, echilibru în actul politic, mai multă viziune, pliere pe nevoile economice și sociale. Pe scurt, reforme sănătoase și renunțarea la alintat sau la capitalizat voturi în perspectiva unor viitoare alegeri. Mulțumesc aici, încă o dată, celor care au votat PNL, pentru că au votat pentru o Românie modernă”, a transmis președinta PNL Argeș.
Conform domniei sale, liberalii au direcțiile pregătite pentru perioada care urmează: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare. În acest sens, Alina Gorghiu menționează:
- Reducerea numărului de parlamentari la 300;
- Reducerea numărului de ministere și agenții;
- Meritocrație;
- Debirocratizare, simplificare, digitalizare;
- Susținerea cotei unice și a mediului de afaceri;
- Generalizarea Programului Masa Caldă în școlile din România;
- Peste 27 milioane euro pentru a finaliza rețeaua de 2.000 de km de autostrăzi și peste 2.700 km de căi ferate (cele mai mari investiții în infrastructura de transport);
- Peste 16 miliarde euro în următorii patru ani pentru investiții masive în irigații;
- Reduceri fiscale de până la 5 puncte procentuale pentru salariile mici și familiile cu copii;
- Creșe noi pentru a sprijini familiile tinere.
„Viața de zi cu zi a românilor depinde de asta. PNL este partidul care va aborda cu foarte multă responsabilitate toate aceste obiective. S-a văzut asta inclusiv în ultima lună, când PNL a fost singurul actor politic care a demonstrat onestitate față de ceilalți competitori, grijă față de actul guvernamental, dar mai ales respect față de români. În 2025, vom păstra linia de acțiune. PNL va fi, ca și până acum, factor de echilibru și mobilizator pentru bunăstarea țării și a oamenilor. Cu toate acestea, trebuie înțeles că o țară nu se schimbă doar din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate, cu oameni potriviți, bine pregătiți, la locul potrivit. Avem un nou Parlament ales. Vom termina anul cu un guvern nou care va avea ca misiune continuarea drumului pro-european și dezvoltarea țării, maturitate politică și înțelepciune în decizii. Viața fiecăruia dintre noi depinde de măsurile luate de Executiv”, ne-a declarat domnia sa.
Liderul PNL a detaliat și prioritățile pentru județul Argeș, unde PNL își propune să sprijine dezvoltarea locală prin proiecte de infrastructură, renovarea clădirilor de patrimoniu și susținerea turismului.
„Atenția noastră va fi concentrată cu prioritate pe sprijinirea proiectelor de investiții din buget și fonduri europene. Vom urmări, chiar cu încăpățânare, ca stimulentul pentru nou-născuți să se aplice la nivel național, devenind lege. Ne vom bate pentru a securiza bugete pentru toate lucrările din comunele argeșene: școli, rețele edilitare, infrastructură locală. Vom lupta pentru a obține finanțare pentru un nou pod peste Argeș la Pitești, un parc industrial la Curtea de Argeș și fonduri pentru renovarea clădirilor de patrimoniu din Câmpulung. Vom sprijini dezvoltarea turismului, prin susținerea antreprenorilor care vor să investească în turismul din Argeș. Vom sprijini orice program de promovare a tradițiilor locale. Și o vom face aplicat și din Parlament. Contează însă și modul în care autoritățile locale vor decide să fie parteneri onești și să sprijine toate proiectele benefice, de dreapta, liberale pentru Argeș. Sper doar ca fake-news-ul, extremismul și populismul să nu își mai facă loc în niciun domeniu, iar românii să fie atenți doar la sursele de încredere”, a conchis președinta PNL Argeș.
Material realizat de Celestina Dobricescu.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: