Primăria Pitești: 10 argumente pentru TRIVALE: PĂDURE – PARC. Ce spune PNL Argeș?

de | 06.09.2023 12:16 | Administrație, Importante, Pitești, Politic

Regimul în care va funcționa Pădurea Trivale a creat o serie de dezbateri cu argumente pro și contra, de-o parte și de alta. Părerile au fost și au rămas împărțite între cele două opțiuni și anume declararea Pădurii Trivale ca ”pădure – parc” sau declarare ca ”arie protejată”. În ultima ședința de Consiliul Local Pitești problema s-a tranșat, pentru Pădurea Trivale – ”pădure-parc”. Astăzi, administrația locală a transmis un comunicat în care vine cu 10 argumente pentru Trivale – pădure – parc”.

Iată ce spune administrația locală în comunicatul transmis:

 Factual:

  • Pădurea Trivale: 394,16 ha în proprietatea statului, nu a Piteștiului!
  • Municipiul Pitești solicită, din această suprafață, trecerea în proprietatea sa publică a 160,7 ha, în zona de pădure în care nu există litigii, pentru a proteja pădurea Trivale de retrocedări – prin HCL nr.416 din 31.08.2023, urmată de HG!
  • Proprietatea privată (573 de ha) din pădurea Trivale nu face obiectul proiectului!
  • NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este  pădure-parc sau arie naturală protejată!
  • În varianta ”arie naturală protejată”, NU se mai poate realiza proiectul Centura de Vest a Piteștiului!

Istoric:

  • 2019: Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu (PNL) alături de societatea civilă (peste 5500 de semnături) solicită protejarea Pădurii Trivale aflată în proprietatea statului, prin transformarea ei în pădure-parc.

– majoritatea din Consiliul Local (PSD și ALDE) votează însă pentru proiectul Pădurea Trivale – arie naturală protejată.

  • 2023: Tiberiu Irimia (PNL) convinge majoritatea din Consiliul Local (PSD, PMP, PNL) de avantajele pădurii – parc.

– PNL se răzgândește și reia proiectul PSD din 2019, cerând Pădurea Trivale – arie naturală protejată.

Adevărul stă în lege:

Legea 220/2018 – pădure-parc; legea 292/2018 – arie naturală protejată; Legea 46/2008 – Codul Silvic; Ord. 57/2007.

Pădure-parc :

1.  Retrocedări INTERZISE (art. 5 legea 220/2018);

2.  Îngrijirea pădurii-parc, finanțată prin bugetul local;

3.  Administrarea pădurii-parc o face municipalitatea în scopul activităților de recreere, sport, educație și cultură pentru cetățeni și turiști;

4.  Pădurea – parc este spațiul natural de agrement pentru cetățeni, familii, cu amenajări care să protejeze mediul dar care să ofere libertate de mișcare;

5.  Acces public liber, fără taxe, oriunde în pădurea-parc;

6.  Accesul public pe 3 noi căi de acces pietonal: strada Antim Ivireanu, strada Nicolae Labiș, spre Grădina Zoologică, și strada Ion Minulescu;

7.  Amenajările permise NU implică tăieri de arbori sau defrişări;

8.  Este permisă amenajarea doarpentru:

alei din materiale ecologice (max. 2 m lățime) sau piste pentru biciclete;

–      bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice;

–      construcții provizorii din lemn(max. 15 m2 supr. construită);

9.  Se poate împăduri cu orice specie de arbori;

10.               Se pot accesa fonduri nerambursabilepentru amenajareapădurii aflate în proprietatea publică municipală (alei, iluminat, băncuțe, chioșcuri).

Arie naturală protejată:

1.  Retrocedări PERMISE (legea 247/2005);

2.  Îngrijirea ariei naturale protejate, finanțată din taxele plătite de public pentru acces în zonele permise (ordonanța 57, art. 30);

·     Întreținerea de necesitateeste birocratică prin proceduri costisitoare de timp și bani – operativitate scăzută, implicit apariția deșeurilor, gunoaielor, vegetației spontane;

3.  Administrarea ariei naturale protejate o face Ministerul Mediului, prin custodele/administrator desemnat, în scopul conservării unor habitate și specii naturale, prin managementul diferențiat al rezervațiilor naturale

4.  Aria naturală protejată este pentru protecția biodiversității, nu permite libertate de mișcare cetățeanului

5.  Acces public restricționat, în funcție de planul de management al zonei protejate: INTERZIS accesul uman sau permis doar după obținerea de acorduri și avize de la custode, CU TAXĂ, în pădurile urbane

6.  Accesul în zonele interzise se amendează contravențional(art. 53 legea 46/2008):

–  de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice;

–  de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice;

7.  Amenajările NU sunt permise, în ariile INTERZISE;

8.  Numai în ariile cu permis restricționat se pot face amenajări minimale (ex. marcaje pentru alei pietonale);

9.  NU se poate împăduri cu orice specie de arbori;

10. NU se pot accesa fonduri nerambursabile, finanțări pentru amenajări.

Piteștiul urmează modelul de bună practică la nivel național (european):

  • Păduri – parc stabilite prin HG: Suceava (143,925ha), Timișoara (519,8412ha), Buzău (177,7895ha), Râmnicu Vâlcea (46,5552ha), Călimănești (20,35h).
  • Păduri- parc în curs de definitivare: Bârlad (1,9931ha), Novaci, Chiajna, Târgu Mureș, Sângeorgiu, Neptun.
  • Suprafețe de păduri retrocedate și transformate în păduri parc: Bistrița – pădurea Schullerwald (30ha), Giurgiu – pădurea Comana (parc natural din 2010), Piatra Neamț (parc tiroliană – cel mai mare din țară).
  • Suprafețe de păduri retrocedate și în curs de definitivare ca păduri parc: Brașov (1000ha) Solovăstru – Mureș (14ha).
Municipalitatea piteșteană își dorește ca, în viitor, Pădurea – Parc Trivale să devină Monument Istoric!”

UPDATE:

PNL Argeș a transmis în urmă cu puțin timp un comunicat în care răspunde afirmaților administrației locale, contrazicând unele argumente. Vom prezenta mai jos părțile punctuale ale celor din PNL Argeș.

”(…) În istoricul pe care îl transmite către public, acesta (n.r. – primarul Piteștiului)… pierde pe drum ani buni din istoria recentă a Pădurii Trivale! I se întrerupe brusc firul în 2019, când spune că ”Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu (PNL), alături de societatea civilă (peste 5500 de semnături), solicită protejarea Pădurii Trivale aflată în proprietatea statului, prin transformarea ei în pădure-parc.”.

(…) Oricine poate verifica și vedea că semnăturile au fost strânse mai ales pentru ca o bună bucată din Pădurea Trivale să devină arie protejată. De atunci și până acum, pentru că admnistrația PSD s-a opus cu disperare, din pădure s-au mai retrocedat hectare bune!”, spun cei de la PNL Argeș într-un comunicat transmis.

De asemenea, PNL Argeș mai precizează că primarul Gentea ”Uită că în 2020, toți consilierii locali, în frunte cu el, susțin și votează o modificare a HCL din 2019 prin care sunt actualizate suprafețele pădurii și se solicită transformarea în arie protejată, așa cum le-a și promis piteștenilor în campania electorală”.

”Nu ”PNL se răzgândește și reia proiectul PSD din 2019, cerând Pădurea Trivale – arie naturală protejată”, cum se susține în comunicatul de presă care vulnerabilizează credibilitatea Instituției Primăriei Pitești. Primarul PSD se răzgândește, coalizând în jurul lui nu doar consilierii PSD care, se vede treaba, nici ei habar n-au avut ce votează, ci și alți consilieri. Doi au fost dați afară din PNL de ceva vreme, pentru că și-au trădat electoratul. Al treilea nu s-a consultat și nu a reprezentat o secundă PNL în cazul Pădurii Trivale”, se mai arată în comunicatul liberalilor argeșeni.

”Alte minciuni (cu sau fără omisiune), susținute în comunicatul primarului PSD

»Primarul PSD: ,,Municipiul Pitești solicită trecerea în proprietatea sa publică a 160,7 ha, în zona de pădure în care nu există litigii, pentru a proteja pădurea Trivale de retrocedări – prin HCL nr.416 din 31.08.2023, urmată de HG! NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este  pădure-parc sau arie naturală protejată!”

»Care este adevărul: Statutul de pădure-parc nu apără Păduirea Trivale de retrocedări. În caz de executare silită, se poate pune sechestru pe Pădurea Trivale și, o dată intrată în posesie privată, acolo se va putea defrișa și construi pe 5% din suprafață sau chiar pe 100%, în anumite cazuri.

»Primarul PSD susține că aria protejată ,,nu permite libertatea de mișcare cetățeanului”, iar accesul uman este restricționat sau permis doar după obținerea unor avize și plata unei taxe, în caz contrar cetățenii fiind pasibili de amendă.

»Care este adevărul: În nicio arie protejată din țara noastră nu se întâmplă o asemenea inepție susținută de primarul PSD! Chiar și accesul cu mașina, până la un anumit punct, este permis în aria protejată, fără nicio taxă sau amendă.

»Primarul PSD: ”Amenajările NU sunt permise” în ariile protejate.

»Care este adevărul: (…) Legea spune clar că în ariile protejate se pot desfășura chiar și activități economice care nu afectează arealul. Se pot amenaja poteci, piste de biciclete, iar intervențiile sunt girate de un custode (…). Custodele va face ce spune legea (…).

(…)

Îl întrebăm public pe primarul Piteștiului: în cât timp va realiza pădurea parc? Pădure arie protejată era la un pas să avem, după 13 ani de muncă aruncată la gunoi de PSD și majoritatea procurată. În timpul în care nu va fi apărată de niciun statut, e liber la retrocedări, defrișări și construcții. Dacă ar fi fost declarată arie protejată, și dacă s-ar fi retrocedat, proprietarii nu ar fi avut voie să rupă o creangă din pădure. De construit, nici vorbă, urmând a se mulțumi doar cu o redevență modică de câteva sute de lei pe an.”, se mai arată în comunicatul PNL Argeș.

Sursă foto: Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Gata cu așteptarea! FC Argeș Basketball își prezintă lotul!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: