Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

de | 28.02.2024 12:00 | Rural

Viața culturală din comuna Schitu Golești este privită cu atenție și interes de către administrația locală. Primarul Tudorel Vasile Miriță, împreună cu echipa sa, a găsit o modalitate de  a conserva tradițiile din localitate și de le duce mai departe prin timp, înființând Muzeul Satului.

Povestea muzeului începe odată cu renovarea clădirii socio-culturale, locul unde se afla vechea Școală Lăzărești, unde din anul 2004 nu mai exista activitate didactică, aflată vis a vis de Primărie. În anul 2021 a fost demarată investiția, finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și de la bugetul local, cu o valoare totală de 2,1 milioane de lei. Clădirea este funcțională din anul 2023, având mai multe destinații în spațiul de aproximativ 600 m2. Aici se regăsesc Clubul pensionarilor, sala unde cele două grupuri folclorice din comună se pregătesc săptămânal, secția de votare, centrul social multifuncțional, biblioteca, dar și vestiare pentru sportivi.

cladirea socio culturala - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

Într-una dintre încăperi, pe o suprafață de aproximativ 150 m2, începe să prindă contur Muzeul Satului, un proiect la care, pe lângă preocuparea administrației locale, au contribuit și contribuie în continuare și localnicii. Aceștia au donat obiecte pe care le avea în gospodării, pentru ca inițiativa să se poată realiza. Aici pot fi regăsite obiecte de uz casnic, care amintesc de viața de acum 50-70 de ani, o ladă de zestre, un război, o vârtelniță, dar și costume populare autentice.

obiecte - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

costum popular - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

Inedit este faptul că muzeul cuprinde și o parte care își dorește să păstreze vie o activitate cu largă tradiție în localitate, mineritul, dispărută însă în anii 2006-2007. Într-un colț stau mărturie mai multe obiecte care amintesc de lucrul în mine: o cască, o lampă cu carbit, un apart de măsurare a dioxidului de carbon din aer, o lopată cincinală, o mască de gaze, dar și o targă, folosită atunci când aveau loc accidente. Muzeul Satului este în curs de amenajare, iar primarul Tudorel Vasile Miriță face în continuare eforturi pentru a aduce și alte obiecte, care să fie expuse.

aparat masurare aer - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

obicte minerit - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

casca miner - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

„Am vrut să ne aducem aminte că mineritul a fost cândva la nivel destul de mare în zona aceasta a Argeșului, mai ales a Câmpulungului. Pe vremuri, chiar sediul societăți Concordia, care se ocupa de minerit, era în Schitu Golești. Strângem în continuare astfel de obiecte, spațiul este generos și putem avea multe exponate. Suntem în curs de înființare, încă mai colectăm, dar obiectele de minerit sunt foarte greu de găsit. Se pare că suntem cam singurii care am avut această inițiativă în zonă, să avem și obiecte de minerit”, a declarat pentru publicația Ancheta primarul Tudorel Vasile Miriță.

Tudorel Mirita - Primarul Tudorel Miriță păstrează vie tradiția mineritului. Muzeu unic la Schitu Golești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Satului | Schitu Goleşti

Ultimele articole