Programări la Pașapoarte în Argeș – cumpărate pe Facebook! 

de | 22.03.2022 10:50 | Administrație, Importante, Județean, Pitești, Știri

 

 

Înainte de coada la benzină, a debutat coada la Pașapoarte. Cu războiul la graniță și văzând câți ucrineni au plecat din țara lor aflată sub bombardamente, românii s-au gândit că – dacă se întâmplă ceva și la noi -nu au pașapoarte ca să poată fugi peste hotare. Sub o cerere extrem de ridicată, de pe 7 martie, Serviciul de Pașapoarte Argeș și-a extins programul până la ora 20.00, însă, în ciuda orelor suplimentare, nu au fost acoperite toate solicitările, așa că s-au deschis ghișeele și pe timpul weekendului. Și, cu toate acestea, abia dacă găsești loc până în iunie.

De obicei, în primele luni ale anului era destul de lejeră cerea de pașapoarte noi, așa că cei cărora le expira sau le trebuia un asemenea act nu s-au grăbit cu programările. Numai că, reacția aceasta de turmă nu a fost anticipată și acum trebuie să se dea peste cap ca să își poată procura documentul de călătorie în timp util. Astfel, în diferite grupuri de Facebook, ce au membri din Argeș, au apărut anunțuri în vederea găsirii unui loc disponibil la Pașapoarte. „Este cineva care are o programare valabilă la pașaport în luna martie la care ar putea să renunțe, contracost desigur! Mulțumesc! (e urgent)”, scrie într-unul dintre anunțuri.

pasapoarte2 - Programări la Pașapoarte în Argeș – cumpărate pe Facebook! 

Autoritățile avertizează însă că un asemenea schimb de locuri este imposibil, deoarece programările sunt nominale și sunt primiți doar titularii. Așa că, cine plătește pentru așa ceva nu va rezolva nimic, ci doar va pierde banii. Recomandarea este să urmărească constant platforma de programări, deoarece sunt zilnic încărcate locuri disponibile. Este drept că sunt și epuizate repede, însă în prima parte a dimineții sunt șanse să poți face o programare. De asemenea, foarte important, cei care fac programarea online să își urmărească și e-mailul, pentru a confirma programarea.

Numărul pașapoartelor eliberate s-a triplat

Teama de război, care a generat această isterie a cozilor, inclusiv la Pașapoarte, a  dus la o creștere considerabilă a solicitărilor, cuantumul cererilor reprezentând circa 300% raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în primele trei luni ale anului 2021 s-au înregistrat circa 2630 de cereri, acum am avut aproape 7400 de solicitări într-un interval similar.

Documente necesare pentru eliberarea pașaportului simplu electronic

  • Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.
  • Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
  • Paşaportul anterior, dacă acesta există.

Pentru mai multe detalii, dar și ce acte sunt necesare pentru eliberarea pașaportului simplu electronic în cazul minorilor accesați site-ul oficial al Direcției Generale de Pașapoarte

pasapoarte - Programări la Pașapoarte în Argeș – cumpărate pe Facebook! 

Taxe eliberare pașaport:

În România, taxele pentru obținerea pașaportului sunt următoarele:

  • Pentru paşaportul simplu electronic
    258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani
    234 lei –  pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani
  • Pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Valabilitate:

  • Pașaport simplu electronic
    • 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani
    • 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani
    • 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani
  • Pașaport simplu temporar
    • 12 luni

Plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:

  • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro
    ”NOTĂ

    – pentru cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/simple temporare cu menţionarea statului de domiciliu tarifele sunt aceleaşi;
    – pentru cererile depuse prin intermediul misiunilor diplomatice, sumele care se plătesc sunt cele stabilite potrivit Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.”, se arată pe pagina oficială a Direcției Generale de Pașapoarte.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: