Iniţiativă legislativă care îi lasă şomeri pe Bombardierul pupăcios şi pe Vlad vampiruţul: reclamele la pariuri-interzise!

de | 29.11.2022 07:30 | Știri

Joacă, joacă, joacă! Este mesajul cu care suntem bombardaţi zilnic pe toate canalele de televiziune prin intermediul reclamelor la agenţiile de pariuri sportive sau la cazinouri online. Românii ar putea scăpa însă definitiv de astfel de reclame TV după ce la finele lunii noiembrie 79 de deputaţi din toate partidele parlamentare au iniţiat un proiect legislativ în acest sens. Printre iniţiatori, se numără şi doi parlamentari argeşeni, deputatul liberal Daniel Constantin şi deputatul social-democrat Nicolae Georgescu.

 

Deputatul liberal, Daniel Constantin, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege care vizează interzicerea reclamelor la jocuri de noroc

Bombardierul pupăcios, Vlad vampiruţul sau ţăranul de secol XXI care pariază pe telefon când îşi paşte mioarele sunt personaje din mentalul colectiv, care ne explică aproape în fiecare pauză publicitară „beneficiile” jocurilor de noroc. Astfel, se induce ideea – mai ales tinerilor, care sunt mai uşor influenţabili – că, pariind sau jucând la noroc, poţi obţine facil, fără efort şi fără muncă, sume mari de  bani.

Daniel Constantin

Tată a doi copii, deputatul Daniel Constantin este conştient de riscurile la care tânăra generaţie este expusă din cauza promovării excesive a jocurilor de noroc. Fostul Ministru al Agriculturii, un ales public care a militat constant pentru alegeri sănătoase și pentru resurse sustenabile, care de obicei este orientat către proiecte ce vizează domeniul agricol, a contribuit la susținerea acestei legi de interzicere a promovării jocurilor de noroc, un tip de distracție care creează adicție și duce la adevărate drame.

La rândul său, deputatul PSD Nicolae Georgescu este şi el tatăl unui tânăr student, dar şi profesor care a îndrumat generaţii întregi de adolescenţi. De aceea, gestul lor de a-şi pune semnătura pe proiectul de lege care vizează interzicerea reclamelor la casele de pariuri este unul pe care ar trebui să îl facă orice părinte.

nicolae georgescu jocuri de noroc

Foto Facebook

Dependenţa de jocuri de noroc este catalogată ca afecţiune din sfera sănătăţii mintale, iar recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus-o în categoria bolilor psihice extrem de grave. „Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor îi afectează negativ, în mod principal, pe copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale.” – se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, care a fost depus săptămâna trecută la Senat.

Proiectul de lege vizează interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, pariuri sau jocuri de noroc, atât în TV şi radio, cât şi prin afişarea de reclame stradale.

Peste 50.000 de români au semnat o petiţie online

În prezent, la televiziunile generaliste publicitatea la jocurile de noroc și casele de pariuri este permisă după ora 23.00, în schimb posturile sportive pot transmite astfel de reclame la pariuri sportive la orice oră, în timpul transmisiunilor în direct. În Republica Moldova, anul trecut, a fost interzis orice fel de reclame la pariuri şi jocuri de noroc, iar în Marea Britanie în urmă cu doi ani s-a interzis vedetelor să mai promoveze astfel de activităţi.

Iniţiativa legislativă vine la o săptămână după ce pe internet a fost lansată o petiţie online (DETALII AICI) care cere chiar interzicea reclamelor la jocurile de noroc şi care până la finalul săptămânii trecute adunase circa 50.000 de semnături.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Deputatul Daniel Constantin: „Crearea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior este o inițiativă îndelung așteptată de mediul de afaceri”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: