Angajații Prefecturii Argeș vor continua acțiunile de protest
„Noi cu salariile suntem la nivelul unei primării de comună de gradul III!”
Săptămâna trecută, angajații Prefecturii Argeș, alături de colegii lor din toată țară, au întrerupt activitatea timp de o oră în semn de protest.
Am avut o singură solicitare: să treacă funcția noastră, care e teritorială, la funcție publică de stat, așa cum sunt și altele, precum APIA, ANAF, Protecția Consumatorilor. Asta ar însemna o majorare salarială de vreo 15%, probabil, dar în primul rând am recâștiga prestigiul instituției acesteia, despre care se zice că e numărul unu și a ajuns pe ultimul loc. Adică la primărie de comună să fie salariul mai mare decât la Prefectură, e anormal. Ar trebui să se facă o grilă și să fie toată lumea la fel. Noi cu salariile suntem la nivelul unei primării de comună de gradul III, în condițiile în care noi controlăm toate aceste instituții.”, ne-a declarat președintele Sindicatului Egalitatea al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual, Cosmin Enescu. Acesta a pus bazele sindicatului la Argeș, în 2015 și, ulterior, s-au înrolat și colegii din Prefecturile din întreaga țară. „În cazul în care nu se întâmplă nimic, vom continua cu greva de avertisment, cu proteste, cu greva propriu-zisă. Am întocmit un memoriu, îl transmitem la guvern, la parlamentari și așteptăm să vedem ce se întâmplă.”, a mai adăugat Cosmin Enescu explicând ce pași urmează să facă.
Singura reacție la greva de avertisment a funcționarilor din prefecturi a venit de la purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru:
Majorările salariale depind de contextul economic. După cum știți, este o perioadă extrem de dificilă, suntem după doi ani de pandemie în care nu doar economia României, ci și economiile unor state mult mai dezvoltate au fost puse sub o grea presiune. Prioritatea în această perioadă pentru România a fost menținerea unei economii funcționale și, bineînțeles, protejarea populației, în primul rând din perspectivă sanitară, dar să nu omitem și perspectiva economică. Există apoi această criză teribilă a prețurilor la energie și gaze naturale, care așază, până la urmă, sub o presiune suplimentară eforturile guvernului de a menține economia deschisă și de a proteja populația nu doar din perspectiva sănătății din cauza pandemiei, dar și din perspectiva cheltuielilor care au crescut foarte mult în fiecare gospodărie, nu mai vorbim de antreprenori, de mari consumatori. Deci, există din această perspectivă o presiune consistentă asupra bugetului şi contăm, sperăm că toată lumea va înțelege în context situația pe care o parcurgem, există toată deschiderea. Tocmai de aceea, aceste dialoguri care ați văzut că se succed zilnic sau săptămânal, fie că vorbim de guvern, fie că vorbim de ministere de linie, există pentru înțelegerea situației. Soluțiile pe care guvernul le caută sunt în acest moment dincolo de dialog, evident, în această dorință de a crește într-un fel economic prin creșterea economică, prin investițiile alocate, urmând ca și resursele bugetare să poată să ofere simultan protejare pe timp de pandemie și de criză energetică și o perspectivă, o speranță celor care își doresc pe bună dreptate un venit mai decent.”, a fost declarația lui Dan Cărbunaru pe marginea acestui subiect.