Război total între patronii de la Dianthus! Se luptă pentru eliminarea reciprocă!

de | 10.02.2023 21:15 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Știri

Una dintre cele mai mari afaceri din Argeş este măcinată de un veritabil război intern! Cei doi asociaţi care împart compania Dianthus nu se mai înţeleg deloc şi au ajuns să se bată în instanţă pentru businessul de 30-40 milioane euro anual, iar ruptura pare să fie iremediabilă – după cum afirmă surse din mediul de afaceri argeşean.

Afacerea de 30 de ani şi omul din umbră

Dianthus Company SRL a fost înfiinţată în urmă cu trei decenii, având doi fondatori şi asociaţi, fiecare cu un pachet de 50%: pe Adrian Dinoiu şi pe Nicolae Florescu. Compania a crescut gradual, ajungând să fie la un moment dat cel mai mare transportator de mărfuri din Argeş, în 2018 atingând apogeul cu o cifră de afaceri de 190 milioane lei şi un număr de 368 de angajaţi.

petre ionitescu

Surse din mediul de afaceri argeşean susţin însă că această companie s-ar fi ridicat cu puternicul sprijin al comisarului-şef Petre Ioniţescu, fost şef al Poliţiei Argeş şi un personaj al cărui nume a mai apărut ca fiind implicat în anumite businessuri. Potrivit surselor noastre, acesta ar fi ajutat la dezvoltarea afacerii Dianthus Company atâta timp cât poziţia sa a fost una extrem de influentă în judeţ, prin atragerea de parteneriate avantajoase pentru firma de transport mărfuri precum şi cu diverse fonduri, unul dintre cei doi acţionari, şi anume Adrian Dinoiu, fiind de altfel cumnatul lui Petre Ioniţescu.

Ulterior pensionării lui Petre Ioniţescu, moment din care influenţa fostului şef al Poliţiei Argeş a început să se diminueze, între acesta şi Adrian Dinoiu s-ar fi produs o ruptură majoră, în sensul în care cumnatul său i-ar fi sugerat să îşi vadă de treaba lui şi să nu se mai implice în bunul mers al companiei. Neavând nicio calitate oficială în firmă, practic Petre Ioniţescu nu a mai avut niciun beneficiu din afacere, din momentul în care nu a mai fost un om important în judeţ.

Patronii vor să se excludă unul pe altul din afacere

În urmă cu trei-patru ani, o altă ruptură avea să se producă, de această dată între cei doi acţionari ai firmei, care au ajuns să îşi dispute în instanţă rolul în companie.

În decembrie 2020, Adrian Dinoiu a deschis acţiune în instanţă împotriva asociatului său, cerând la Tribunalul Specializat Argeş excluderea lui Nicolae Florescu din afacere. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe cererea lui Dinoiu şi, la doar o săptămână distanţă, la rândul său, Nicolae Florescu a iniţiat un proces similar, solicitând excluderea asociatului său din Dianthus, cele două dosare fiind ulterior contopite într-unul singur.

La ultimul termen ce a avut loc pe 16 ianuarie, au fost citaţii martorii propuşi de către cei doi asociaţi, unul dintre aceştia fiind chiar directorul comercial al Dianthus Company, Dan Niculescu. Cei patru martori propuşi – câte doi de fiecare asociat aflat în litigiu, urmează să compară în faţa instanţei la jumătatea lunii martie, când a fost stabilită următoarea şedinţă de judecată.

Procesul trenează deja de peste doi ani pe rolul Tribunalului Comercial, iar relaţia dintre cei doi nu pare să dea vreun semn de împăcare. Ba, mai mult, potrivit surselor noastre, de vreo doi ani Dinoiu nu l-ar mai primi deloc pe partenerul său nici măcar la firmă.

Tensiuni interne puternice, afacerea rezistă!

În ciuda războaielor intestine din cadrul societăţii, Dianthus Company continuă să funcţioneze la parametri normali, conflictul dintre cei doi acţionari părând să nu influenţeze activitatea companiei, lucru care denotă stabilitatea afacerii. De altfel, la Gala Tranzit 2022 – eveniment ce a avut loc în noiembrie la Cluj, care premiază eficiența în transporturile rutiere de marfă și care adună anual sute de firme de transport marfă din România – Dianthus Company a fost recompensată cu Premiul de excelență pentru contribuția la progresul transporturilor în economia românească.

premiu dianthus gala 2022

Un rol decisiv în acordarea acestei distincţii o reprezintă profitabilitatea companiei, care chiar a reuşit să îşi mărească profitul în condiţiile unui volum al afacerilor mai mic. Astfel, în 2021, Dianthus a raportat afaceri de 131,7 milioane lei şi un profit net de 18,3 milioane lei, rezultând o marjă a profitului de 14%.  Compania deţine un impresionant parc auto, format din aproximativ 300 de camioane Mercedes şi Volvo, care efectuează servicii de transport în tot spaţiul UE.

Dinoiu şi Florescu se bat şi pentru o firmă mai mică

Dinoiu şi Florescu nu sunt asociaţi doar în Dianthus. Astfel, cei doi mai împart în proporţii egale şi acţionariatul societăţii Valmar Elmec SRL, o firmă cu sediul social în Ştefăneşti, sat Valea Mare Podgoria. În 2021, firma avea 8 angajaţi, o cifră de afaceri de aproape 1 milion de lei şi un profit de doar 30.000 de lei. Şi pentru această firmă cei doi se războiesc în instanţă, dându-se în judecată unul pe celălalt pentru excluderea din societate şi, mai mult, Adrian Dinoiu solicitând „obligarea pârâtului (Nicolae Florescu) la repararea prejudiciului creat societăţii”. Cele două procese merg în paralel, fiind distribuite aceluiaşi complet.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

„Elefantul” îşi bagă afacerea în faliment

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Dinoiu | Cluj | Dianthus Company | Nicolae Florescu | Petre Ioniţescu | Valea Mare