„Elefantul” îşi bagă afacerea în faliment

de | 02.02.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Importante, Știri

Cătălin Brânduşi, zis şi “Elefantul”, patronul de la Bistro 27, Atelier şi Burgărie, a cerut insolvenţa societăţii cu care a făcut profit de 2 milioane lei în pandemie.

Unul dintre cei mai cunoscuţi patroni de restaurante din Piteşti a decis să ceară insolvenţa firmei sub umbrela căreia funcţionează Bistro 27 (local extrem de apreciat pentru preparatele deosebite şi meniul fine dining) şi nu numai. Pe rolul Tribunalului Comercial Argeş a fost înregistrată cererea omului de afaceri Cătălin Iulian Brînduşi, cunoscut în mediul de business argeşean sub apelativul de „Elefantul”, cerere prin care acesta solicită deschiderea procedurii de insolvenţă pentru firma pe care o administrează, SC Bistro Brătianu SRL.

Dosarul  nr. 24/1259/2023 a fost deschis vineri, 27 ianuarie, urmând ca cererea debitorului să se judece în regim de urgenţă. Primul termen a fost programat marţi, 1 februarie, judecătorul Tribunalului Specializat Argeş care a preluat speţa admiţând cererea de intrare a în insolvenţă a firmei înaintată de “Elefantul”:

În temeiul art. 71 alin. 1 teza I din Legea nr. 85/2014, admite cererea formulată de debitoarea BISTRO BRĂTIANU SRL, prin reprezentant legal, Brînduşi Cătălin Iulian. Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în forma generală a debitoarei BISTRO BRĂTIANU SRL. […] Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu ART PRO INSOLV SPRL […] Menţine debitoarei dreptul de administrare. […] dispune comunicarea prezentei sentinţe către instanţele judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul debitoarei declarat la registrul corespunzător şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi, în vederea aplicării prevederilor art. 75 din Legea nr. 85/2014. […]

Administratorul judiciar provizoriu va efectua, conform art. 101 din Legea nr. 85/2014, inventarierea bunurilor debitoarei în termen de 60 de zile de la deschidere, respectiv până la data de 3 aprilie 2023, iar conform art. 58 lit. p din Legea nr. 85/2014, evaluarea acestora să se realizeze până la data stabilită pentru depunerea tabelului definitiv de creanţe. […]” – se arată în încheierea de şedinţă.

De asemenea, judecătorul sindic a stabilit şi calendarul procedurii de insolvenţă pentru afacerea lui Cătălin Brînduşi, după cum urmează:

  •  termenul limită de depunere de către creditori a opoziţiilor la încheierea de deschidere a procedurii – 10 zile de la primirea notificării;
  •  termenul-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei, precum şi cerinţele pentru ca o creanţă înregistrată să fie considerată valabilă – 20 martie 2023;
  •  termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe – 10 aprilie 2023;
  •  termenul de contestare a creanţelor este de 7 zile de la publicarea tabelului preliminar în Buletinul procedurilor de insolvenţă;
  •  termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 8 mai 2023.
  • prima şedinţă a adunării generale a creditorilor va avea loc la data de 18 aprilie 2023.

Decizia instanţei este executorie, ea putând fi atacată numai cu apel în termen de 7 zile de la comunicarea realizată prin publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Afacere de 7 milioane lei pe an şi 25% marjă a profitului

Cătălin Brînduşi s-a dovedit în ultimii ani un inspirat om de afaceri în sectorul HoReCa, restaurantele sale fiind apreciate de amatorii de ieşiri în oraş la o masă bună, fie că vorbim de meniuri preparate de bucătari de Masterchef, fie de fast food. Astfel, pe lângă Bistro 27, „Elefantul” a mai deschis în Piteşti restaurantul „Atelier”, aflat vizavi de Muzeul Judeţean Argeş, dar şi unităţile fast food care funcţionează sub denumirea de Burgărie.

Cererea de intrare în insolvenţă este destul de surprinzătoare, în condiţiile în care la 30 septembrie 2022, data ultimei actualizări a listei cu restanţe centralizate de ANAF, Bistro Brătianu SRL nu figura cu datorii la bugetul de stat. Mai mult decât atât, nici pe rolul instanţelor nu sunt deschise împotriva firmei administrate de Cătălin Brînduşi acţiuni menite să zdruncine echilibrul financiar al acesteia.

De asemenea, cifrele aferente celor mai recente bilanţuri arată că afacerea mergea chiar bine, chiar şi în perioada pandemiei, în 2021 reuşind să egaleze cifra de afaceri din anul anterior declanşării crizei Covid. Astfel, conform datelor raportate la Fisc, în anul 2021 Bistro Brătianu SRL, o societate cu peste 50 de angajaţi, a înregistrat businessuri de peste 7 milioane lei, precum şi cel mai mare profit net din istoria firmei, de aproximativ 1,7 milioane lei, rezultând o marjă a profitului de 25%, cu care puţini patroni din HoReCa se pot lăuda, mai ales în plină pandemie, când majoritatea localurilor abia au supravieţuit.

Două dosare penale în mai puţin de o lună pentru “Elefantul”

Dincolo de veleităţile de manager în alimentaţia publică, omul de afaceri este cunoscut ca un personaj coleric, care nu de puţine ori a intrat în conflict cu legea. În toamna anului 2016, a reuşit să ajungă de două ori în atenţia poliţiei. Mai întâi, Cătălin Brânduşi a fost acuzat de fugă de la locul accidentului, după ce a lovit cu Mercedesul său un Ford Fiesta, rănindu-le pe cele două pasagere din acesta, una din ele alegându-se cu fractură de coloană vertebrală.

Câteva săptămâni mai târziu, a fost reţinut pentru 24 de ore după ce a facut scandal într-un cunoscut hypermarket din Pitesti, unde s-a luat la ceartă cu vânzătoarele, care, speriate, au acţionat butonul de panica. Nici agenţii de pază şi nici poliţiştii nu au reuşit să-l calmeze, “Elefantul” fiind săltat de oamenii legii pentru tulburarea ordinii publice şi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de ultraj.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marş alb în Franța – semn de omagiu după moartea medicului piteștean Traian Savu!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bistro 27 | Cătălin Brînduşi | Elefantul | Tribunalul Specializat Argeş