Ovidiu Puiu despre refugiații ucraineni: Problema e „împărțirea echitabilă a poverii”

de | 30.03.2022 17:04 | Național, Politic

  • Senatorul Ovidiu Puiu precizează într-un comunicat de presă faptul că noua abordare europeană de ”împărțire echitabilă a poverii” în ceea ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni nu este încă finalizată și că ar trebui să fim atenți în această privință.

Crizele suprapuse ne pot face mai rezilienți sau mai puternici? Depinde de noi!” precizează senatorul PSD de Argeș, Ovidiu Puiu.

Orice comentariu despre cât va dura, cum va evolua și mai ales cum se va sfârși criza din #Ucraina este cu siguranță plin de incertitudine la momentul la care ne aflăm. Fără doar și poate însă, efectele au început să se resimtă și să se intersectează cu efectele altor crize pe care le traversam deja”, atrage atenția senatorul.

Peste 550 de mii de cetățeni ucraineni au intrat în România într-o lună de la începutul conflictului și chiar dacă mulți dintre ei aleg Vestul, presiunea socială există și tinde să se adâncească.

Din datele pe care le avem, înțelegem că până acum fenomenul a fost gestionat rezonabil, dar este evident ca avem nevoie de o viziune integrată pe termen mediu și lung. Migrația este un fenomen mult mai complex decât apare la prima vedere, care, pe lângă ajutorul imediat (hrană și adăpost), necesită intervenții pe piața muncii, în sănătate, în educație etc. Comisia Europeană pare că și-a însușit lecțiile crizei migranților din 2015-2016 și eșecul abordării bazate pe cote. ”

Noua abordare europeană de ”împărțire echitabilă a poverii” în ceea ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni nu este încă finalizată, dar reținem că România trebuie să fie cu adevărat en-garde în această privință!

Dacă gestionarea fluxurilor de migranți este probabil cea mai urgentă provocare, securitatea energetică rămâne cea mai importantă provocare. E aproape inadmisibil să stai pe un munte de resurse și să privești la cum cresc prețurile gazului și petrolului pe bursele internaționale!

Partenerii occidentali pare că au agreat că sancțiunile pe energie aplicabile Rusiei nu sunt realiste acum, dar au dat semnale foarte clare că independența energetică devine prioritate zero. În condițiile în care Green Deal-ul pare să se relaxeze și țările UE intră într-o cursă nebună de creștere a producției de energie, România nu are nicio altă variantă în afară de accelerarea tuturor planurilor pentru resurse off-shore, energie nucleară, regenerabile de orice fel ș.a.m.d.

Suprapusă peste criza din energie, dar și peste criza pandemică – despre care nu știm încă sigur dacă s-a încheiat sau nu – criza din Ucraina arată că în orizontul foarte apropiat ne așteaptă și alte provocări, a se citi în primul rând o posibilă criză majoră pe piața cerealelor sau dificultăți în aprovizionarea cu materii prime de bază pentru mai multe tipuri de industrii. Din fericire, la inițiativa PSD, s-a obținut o protejare pentru cel puțin un an de zile a cetățenilor și a firmelor din România față de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. ”

Semnele din piață arată însă că inflația este foarte mișcătoare și că lumea se îndreaptă înspre o nouă recesiune.

Prioritare pentru perioada următoare rămân așadar măsurile de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și ajutorul pentru companiile aflate în dificultate.

Să nu uităm însă și de investițiile din #PNNR, de fondurile rămase necheltuite din exercițiul 2014-2020 sau de miliardele de euro care ne sunt alocați pentru perioada 2021-2027! Și, la fel de important, să luăm aminte că trăim un punct de inflexiune a istoriei care ar trebui să ne înzecească responsabilitatea!” mai adaugă Ovidiu Puiu.

 

În această perioadă, apar niște oportunități pentru , chiar dacă acestea nu sunt pe o durată lungă. Foarte mulți care au fugit din calea războiului sunt în căutarea unui job. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ovidiu Puiu | Ucraina