anchetaonline.ro

Criza de personal din România ar putea fi atenuată de ucrainenii refugiați

de | 14.03.2022 10:57 | Economic, Eveniment

 

ucraineni

 

În această perioadă, apar niște oportunități pentru mediul de afaceri, chiar dacă nu sunt cu bătaie lungă. În condițiile în care conflictul armat din țara vecină se prelungește și foarte mulți ucraineni au fugit din calea războiului, apare un aflux de cetățeni care sunt în căutarea unui job. Pentru că până acum era dificil să angajezi din spațiul non-UE, Ministerul Muncii a venit, prin AJOFM, cu o serie de precizări ce au ca subiect simplificarea procedurii de angajare a cetățenilor ucraineni, încurajând recrutarea acestora. Cum firmele românești se confruntau cu o acută criză de personal, s-ar putea ca această soluție, chiar dacă nu este pe termen lung, să fie una de suplinire a deficitului de resursă umană.

Conform comunicatului remis de AJOFM, cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire. Aceștia trebuie să se înregistreze la AJOFM și au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca și cetățenii români. Pentru că în condițiile în care au plecat din propria țară majoritatea nu au cu ei CV-uri, referințe sau acte de studii, angajarea pe teritoriul României se va face în baza declarației pe propria răspundere pe care o va da. În cuprinsul acesteia, cetățeanul ucrainean își asumă că îndeplinește condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului vizat, dar şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României. În plus, nu vor avea nevoie nici de solicitarea vizei de ședere în scop de muncă.

 

 

Citește articolele pe același subiecte: AJOFM Argeș
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: