Noi reguli de stabilire a taxelor de drum! Rovinieta s-ar putea scumpi semnificativ

de | 19.05.2023 21:40 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Lifestyle, Național

Noi reguli de stabilire a taxelor de drum! Rovinieta s-ar putea scumpi semnificativ

România ar putea avea o nouă rovinietă, care va fi stabilită în funcție de nivelul de poluare al mașinii, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor.

Măsură care ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Conform noii reglementări propuse de ministerul Transporturilor, rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, relatează promotor.ro

Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față.

Dacă în prezent, valoarea rovinietei este calculată în funcție de categoria vehiculului, potrivit proiectului, prețul acesteia va fi stabilit în funcție și de alte două criterii: clasa de emisii poluante în care este încadrat autovehiculul, respectiv durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staționare.

Potrivit inițiatorilor proiectului, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

De asemenea, ar urma să se schimbe și perioadele pentru care se poate achiziționa rovinietele, după cum urmează: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Mașinile vor fi taxate pentru gradul de poluare, iar camioanele  „la kilometru”!

În ceea ce privește vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone, acestea vor fi supuse unui sistem de taxare diferit, denumit TollRo.

Noua formulă de taxare presupune tarifarea  în funcție de distanța parcursă pe drumurile din țara noastră. TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă.

Principalele modificări din proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor:

Art. 4. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru:

a) transportul de persoane;

b) transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

(2) Rovinieta se aplică în funcţie de:

a) categoria vehiculului,

b) clasa de emisii poluante (EURO);

c) durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

(3) Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă.

Art. 5. – (1) Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.

(2) Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni.

(3) Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

(4) Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.”

Propunerea legislativă se află pentru moment în dezbatere publică.

foto descriptiv ziarulunirea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Furtuna a făcut ravagii în Capitală! O persoană a fost rănită și 19 mașini avariate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole