Mâncarea la pachet va fi obligatorie pentru clienții care nu o consumă la local! Un nou proiect pentru reducerea risipei de mâncare din restaurante va fi impus patronilor să îşi îndemne clienţii să ia acasă ce nu au reușit să consume. De asemenea, și marii retaileri vor fi obligați de noile prevederi. Aceștia vor fi nevoiți să doneze alimentele care se apropie de data expirării.
Doriţi să vă punem mâncarea la pachet?” / „Sigur, mulţumesc”. Așa va suna schimbul de replici care va deveni obligatoriu, în toate restaurantele. Clienții care nu reuşesc să termine tot din farfurie vor primi comanda la pachet. Astfel, acest lucru se va regăsi inclusiv în meniu
Cu siguranţă o vom face, dar noi o facem prin colegii noştri ospătari, la fiecare masă. Totodată, folosim ambalaje bio. Temperatura preparatelor se păstrează aproximativ 60 de minute”, spune Alex Ignat, director restaurant. „Nu ştiu dacă neapărat o obligativitate, adică să nu se lase cu amenzi, cu sancţionări. Totuşi, o recomandare – adică o bună practică – cred că ar fi o idee bună”, spune un trecător.
În România sunt aruncate anual 2,5 milioane de tone de alimente
În România se aruncă, anual, aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă aproximativ aproximativ 70 kg pentru fiecare cetăţean, acest lucru în timp peste un sfert din populaţie trăieşte în sărăcie. Până în 2030, modificările legii care are ca scop combaterea risipei alimentare ar trebui să reducă cifrele la jumătate.
Peste cinci tone de alimente sunt salvate de la risipă, în acest depozit din Bucureşti. Vorbim despre legume, fructe, lactate, chiar şi dulciuri, care ajung la persoane vulnerabile din toată ţara. Alimentele ajung aici prin donaţii sau sponsorizări de la peste 50 de companii, producători şi retaileri din Bucureşti şi împrejurimi”, arată Ioana Matei, reporter Observator.
Este la latitudinea operatorului economic care are produse alimentare să doneze astfel de produse. În general, astăzi produsele sunt aruncate”, susţine Gabriel Sescu, preşedinte Federaţia Băncilor pentru Alimente.
Va trebui să aibă şi o zonă de trasabilitate foarte clară. De exemplu, dacă retailerul scoate o tonă de carne care stă să expire mâine, ştim că a ajuns către ONG-ul X, care mai departe a preparat-o”, precizează Bogdan Ivan, deputat PSD.
Ce oferte sunt obligatorii pentru produsele care urmează să expire
Astfel, ofertele speciale pentru alimentele care se apropie de termenul de expirare vor fi obligatorii. Mulţi retaileri fac deja asta.
La final de program, pot să se bucure de reduceri substanţiale, la produse proaspete, în special, de la brutărie sau de la legume, fructe. În anul 2020, spre exemplu, valoarea totală a produselor donate a fost de 3,5 milioane de lei”, precizează Loredana Samoilă, PR manager retailer.
Platforma naţională pentru combaterea risipiei alimentare va ajunge la un cost de maximum 40.000 de euro şi va fi pusă în funcțiune până în 2025. Pedeapsa pentru nerespectarea legii va consta în amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.
Sursă Foto: Avantaje.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro