Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat astăzi, 13 martie, controale la restaurantele din incinta Palatului Parlamentului.
Potrivit gandul.ro, în cadrul acestora, inspectorii ANPC au descoperit grave nereguli la restaurantul Camerei Deputaților, unde parlamentarii și angajații instituției iau masa. Aproximativ 90% din marfă era expirată, iar în bucătărie au fost găsiți gândaci. Ca urmare, restaurantul a fost închis până la remedierea problemelor, iar firma privată care îl administrează a fost amendată cu 300.000 de lei.
Localul ar putea rămâne cu uşile închise timp de şase luni.
„Nici la chinezești, și nici în piață n-am găsit atâta carne expirată”
În timpul controlului, inspectorii ANPC au descoperit peste 700 kg de carne expirată, mezeluri și alte produse din carne fără date de identificare. Unele alimente erau congelate de mai bine de o lună, deși acest lucru este interzis de normele sanitare. De asemenea, s-a constatat că porțiile servite clienților erau sub gramajul menționat în meniu. Spre exemplu, în loc de 50 g de chec, se serveau doar 20 g, iar la preparatele din carne, cantitatea reală era aproape înjumătățită.
Pe lângă alimentele expirate, inspectorii au descoperit și probleme grave de igienă. În bucătărie au fost găsiți gândaci, iar echipamentele și ustensilele de bucătărie erau într-o stare deplorabilă.
Ca măsuri complementare, ANPC a dispus zugrăvirea spațiilor, spălarea și dezinfectarea echipamentelor, dar și înlocuirea unor aparate din bucătărie.
Restaurantul Camerei Deputaților este administrat de o firmă privată, care deține un contract de concesiune pentru doi ani cu instituția. Cristian Popescu Piedone a anunțat că va solicita rezilierea contractului și găsirea unui operator economic responsabil.
Parlament, Restaurantul Camerei Deputaților, peste 700kg de produse din carne expirate, fără date de identificare, mâncăruri gătite de peste o lună, o lună congelate, ceea ce este interzis, lipsă gramaj aproape jumătate la la porție, la pieptul de pui, la șnițelul de pui, la chec, în loc de 50g se dădeau 20g, la alte produse…de fapt la toate produsele, inclusiv mâncare gătită, lipsă gramaj, proteină carne. Restaurantul a fost închis pe o perioadă de șase luni de zile pentru remediere.
Inclusiv gândaci, care este în atribuția agentului economic, nu a Camerei Deputaților, respectiv a societate care are o concesiune pe 2 ani de zile cu Camera Deputaților.
Am chemat secretarul general al Camerei Deputaților și am zis că le vom face o adresă pentru rezilierea acestui contract, să vină un agent economic responsabil care să respecte condițiile de prestare către consumatori, de la gramaj până la această carne. Ciorbele ținute de nu știu când în congelator, în spații deschise…. Multe, multe, multe nereguli, multe nereguli. Amenzile sunt doar pentru această societate în jur la 300.000 lei și măsuri complementare zugrăvit, spălat, curățat ustensile, înlocuire anumite agregate. Au termen în șase luni sau cât se mișcă mai repede. Dar, repet, propunerea este ca să rezilieze Camera Deputaților așa ceva, că este inadmisibil.
Nici la chinezești, și nici în piată n-am găsit atâta carne expirată, de între două luni și un an de zile. Era marfă din 2024, luna a 2-a de un an de zile, expirate.
De la produse de măcelărie, mezeluri, carne tocată sau fripturi care erau ținute în congelator după ce au fost tratate terminic, se scoteau, puneau niște sosuri sau le băgau la chifteluțe cu sos și papa bun, că e bine.
N-am venit că sunt deputați sau senatori, ci și personal care muncește sunt toți, cu toții sunt consumatori și dacă în interiorul Parlamentului României există asemenea abateri, înseamnă că avem o problemă la nivel național și lucrurile astea n-am să le tolerez”, a declarat șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, pentru Gândul.
Foto: gandul.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro