După doi ani de pandemie, războiul din Ucraina a zguduit din temelii economia naţională şi, implicit, afacerile Argeşului. Efectele conflictului de la graniţa de nord s-au resimţit în mai toate domeniile de activitate, majorarea preţurilor la energie şi combustibili declanşând reacţii negative în lanţ. Aşa se face că, deşi tot mediul de afaceri spera că 2022 va fi anul revenirii după Covid, criza s-a adâncit şi mai mult. Volumul investiţiilor a fost, aşadar, sub aşteptări, singurul domeniu care pare să fi fost cel mai puţin afectat fiind sectorul retail, în care s-au dezvoltat şi s-au pus bazele a numeroase proiecte.
Stadiul marilor proiecte de infrastructură rutieră
În 2022, s-au făcut paşi destul de importanţi în ceea ce priveşte lucrările la cel mai important proiect de infrastructură al României din ultimii ani, autostrada Piteşti-Sibiu. La începutul lunii decembrie, a fost finalizat primul tronson, e drept cel mai uşor şi mai scurt, dintre Sibiu şi Boiţa, constructorul austriac Porr transferându-şi logistica pe tronsonul 4, situat între Curtea de Argeş şi Tigveni, unde lucrările vor începe în primăvară. Între timp, au continuat în ritm susţinut lucrprile la porţiunea dintre Piteşti şi Curtea de Argeş, realizată în proporţie de 25%.
Veşti mai puţin bune vin însă de pe şantierul drumului expres Piteşti-Craiova, mai exact de pe tronsonul 1 situat între Craiova şi Slatina, acolo unde în ultima perioadă nu s-a mişcat mai nimic. Din acest motiv, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis săptămâna trecutăţ să rezilieze contractul cu constructorul italian Tirrena Scavi, motivând slaba mobilizare şi incapacitatea financiară a antreprenorului de a continua proiectele pe care le derulează. În ceea ce priveşte restul drumului expres, „pe tronsonul 2 se circulă deja, pe 3 se lucrează foarte bine şi progresul este bun şi pe tronsonul 4.” – după cum a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Chinezii vin oficial la Dacia
Zvonul privind posibila vânzare a uzinei Dacia de la Mioveni a dat fiori argeşenilor, şi nu numai, în 2022. În primăvară, au apărut primele informaţii conform cărora francezii de la Renault ar putea renunţa la controlul asupra platforma Dacia. S-a vehiculat că uzina ar putea fi preluată de arabi, coreeni sau de chinezi. În noiembrie grupul francez Renault și constructorul chinez Geely au anunţat, printr-un comunicat comun, că au agreat formarea unei companii noi, mixte, care va produce motoare pe combustie și tehnologii hibride pentru mărcile pe care le dețin. În cadrul acestui proiect, uzina de motoare de la Mioveni va fi separată de Dacia și va fi integrată în noua societate.
Pe parcursul anului, Dacia a fost nevoită să îşi reducă activitatea în mai multe rânduri în unele secţii. De asemenea, în primăvară a avut loc şi o campanie de plecări voluntare, conducerea Dacia oferind între 16.000 şi 140.000 lei net, în funcţie de vechime, angajaţilor care părăsesc compania de bunăvoie. Cu acest prilej, circa 600 de salariaţi de pe platforma de la Mioveni au renunţat la job.
Tranzacţiile anului: Muntenia Hospital şi farmaciile Eva au fost vândute
Cele mai importante tranzacţii ale anului 2022 au vizat două domenii conexe: serviciile medicale şi cele farmaceutice.
► În luna aprilie, Dr. Max a înghiţi unul dintre puţinele lanțuri locale de farmacii loc, Eva Medical Farm. Înființat în 1995, lanţul de farmacii administrat de către omul de afaceri argeşean Aurel Rădulescu și-a încheiat activitatea, în locul celor cinci farmacii Eva din Pitești fiind deschise farmacii Dr. Max, brand operat de Sensiblu SRL.
► În vară, a apărut informaţia că reţeaua medicală Regina Maria va achiziţiona cel mai mare spital privat din Argeş, Muntenia Hospital. La scurt timp, însă, o altă reţea privată de sănătate, MedLife, a fost anunţată ca şi potenţial cumpărător, de data aceasta tranzacţia concretizându-se. MedLife şi-a informat acţionarii şi investitorii, în cursul zilei de joi, 14 iulie, cu privire la semnarea contractului de vânzare-cumparare privind transferul a 1.882.496 acţiuni emise de Muntenia Medical Competences S.A., reprezentand 99,76% din capitalul social al Muntenia Medical Competences S.A.. Astfel, MedLife îşi consolidează supremaţia pe piaţa serviciilor private de sănătate din Argeş.
Supermarketurile şi centrle comerciale noi împânzesc Piteştiul
În ciuda scăderii puterii de cumpărare a românilor, anul acesta au fost inaugurate noi supermarketuri în judeţ, fiind demarate de asemenea noi proiecte de centre comerciale.
► Retailerul german Lidl şi-a continuat expansiunea în municipiul reşedinţă de judeţ, în luna februarie inaugurând unitatea din Trivale, iar în luna mai deschizând cel de-al cincilea magazin în zona CNCD. În acelaşi timp, fostul service IATSA de la Bascov a fost pus la pământ, aici urmând să fie ridicat un alt hypermarket Lidl. Sfârşitul de an a adus unda verde şi pentru un nou Lidl în Craiovei, în zona magazinului Mathaus.
►# Şi Kaufland şi-a continuat planurile de extindere în Piteşti, obţinând în vară avizul Comisiei de Urbanism din cadrul primăriei pentru construirea unui nou hypermarket în cartierul Prundu, în zona fostei autobaze. De asemenea, un alt Kaufland este aşteptat să fie ridicat lângă Lisa Draxlmaier, în cadrul centrului comercial Shopping Park Piteşti anunţat a fi construit în această zonă. Tor în cadrul acestui centru comercial sunt aşteptate noi magazine Altex, Leroy Merlin, dar şi un nou McDonalds.
► În aprilie, centrul comercial Jupiter City Shopping Center din Pitești a devenit Supernova Pitești, anunţând totodată extinderea cu un nou parc de retail, ca parte dintr-o investiție totală ce se ridică la 20 de milioane de euro. Cu acest prilej, a fost diversificat portofoliul de branduri, cu magazinele Sinsay, Cropp, House, Takko și Reserved.
► În octombrie, au fost demarate lucrările la Argeş Mall. Proiectul, propus de Prime Kapital, în urmă cu patru ani, este unul dintre cele mai mari investiții din Pitești, din ultimii 30 de ani și presupune reconversia unei zone industriale de aproximativ 13 hectare, din mijlocul orașului, într-un spațiu modern și atractiv şi, în plus, construirea unei pasarele care va fluidiza traficul în zonă. Noul centru comercial, ce va avea o suprafață comercială închiriabilă de peste 50.000 de metri pătrați, urmează să fie finalizat în 2024.
Proiecte şi investiţii dezvoltate de oamenii de afaceri din Argeş
Deşi 2022 nu a fost un an tocmai propice pentru a pune bazele unor noi businessuri, au fost şi oameni de afaceri care au îndrăznit să investească în proiecte de business.
► Familia Ungureanu, proprietara lanţului de farmacii Forte Vita, şi-a extins paleta de activităţi intrând în forţă pe piaţa serviciilor medicale. Astfel, în septembrie, și-a deschis porțile cea mai nouă unitate de servicii medicale din Pitești, Clinica Forte Vita, situată pe Calea București, în zona zero a municipiului. În oferta de servicii a acesteia regăsim mică chirurgie, cabinete ambulatoriu cu numeroase specialități de la cardiologie și endocrinologie, la pediatrie infantilă. De asemenea, pe partea de analize medicale, Clinica Forte Vita este partener al liderului în domeniu, Synevo.
► La începutul anului, Nicolae Movileanu, proprietarul lanţului hotelier Mera şi al fabricii Delta Invest din Argeş, anunţa construcţia unui parc de distracţii în staţiunea Neptun, o investiţie estimată la aproape 60 de milioane euro, care urma să fie finalizată în 2024. În toamnă, omul de afaceri a precizat că a amânat cu un an deschiderea parcului de distracţii de la Neptun, un motiv fiind şi situaţia din Ucraina, care a determinat o mai mare precauţie din partea băncilor în ceea ce priveşte creditarea investiţiilor.
► Lanţul de bijuterii Teilor şi-a continuat expansiunea atât în ţară, cât şi în străinătate. Astfel, în 2022, Teilor a deschis opt magazine, dintre care trei în România – în Bucureşti, Iaşi şi Piatra Neamţ – trei în Polonia şi câte unul în Cehia şi Ungaria. Reţeaua TEILOR ajunge astfel la 65 de magazine, dintre care 51 de magazine în România şi 14 magazine internaţionale, în Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Cehia.
Patroni cu probleme penale
Ion Micu de la Beto Construct – cercetat pentru evaziune fiscală şi excavări ilegale
Pe 15 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au efectuat trei percheziții domiciliare, în Pitești și Săpata, la sediile firmei Beto Construct şi la locuinţa patronului acesteia, Ion Micu, suspectat de săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și executarea de activități miniere fără permis sau licență.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2021-2022, ar fi desfăşurat „activități de exploatare agregate minerale din albia unui râu, fără a deține autorizațiile și permisele de exploatare prevăzute de lege”, agregatele minerale fiind valorificate fără întocmirea de documente justificative – după cum au precizat poliţiştii în comunicatul IJP Argeş. Astfel, anchetatorii au făcut descinderile având bănuiala că, în comuna în care fiul său este primar, omul de afaceri Ion Micu excavează ilegal, de peste un an, nisip şi pietriş din albia râului Cotmeana, pe care îl vinde fără acte!
În urma perchezițiilor, desfășurate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și al specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic Argeș, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente financiar-contabile, cu valoare probatorie, iar patronul societăţii Beto Construct a fost condus la audieri.
Managerul Pani Enterprise – prins în flagrant când mituia un poliţist
La jumătatea lunii noiembrie, Mihail Derviș, patronul Pani Enterprise, o firmă de panificație din Curtea de Argeș, a fost reținut la Vâlcea după ce a încercat să dea mită unui poliţist. Totul s-a petrecut după ce un angajat al societății argeșene Pani Enterprise a fost prins de către un agent de poliție dintr-o comună vâlceană vânzând pâine fără forme legale.
În urma acestui episod, patronul argeșean a intrat în contact cu polițistul care a efectuat verificarea, câteva ore mai târziu, și i-ar fi oferit respectivului agent suma de 2.000 lei, pentru ca acesta din urmă să nu transmită documentele de constatare întocmite către ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Vâlcea. Apoi, pe 15 noiembrie, Mihai Derviș ar fi oferit, de asemenea, superiorului agentului de poliţie o sumă mai mare, de 5.000 lei. Polițistul a făcut însă denunț, iar DGA Vâlcea i-a organizat omului de afaceri argeşean flagrant pentru dare de mită, chiar în biroul șefului Secției Nr. 10 al Poliției Rurale Măciuca, Mihail Derviş fiind reţinut şi, ulterior, arestat preventiv.
La începutul lunii decembrie, omul de afaceri argeşean a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost admis de către Tribunalul Vâlcea.
1,8 milioane lei – țeapa firmelor și a instituțiilor din Argeș de la City Insurance!
În toamna lui 2021, pe piaţa asigurărilor se producea un adevărat cutremur: City Insurance, la vremea respectivă lider RCA cu peste 3,13 milioane de polițe (reprezentând 43% din piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto), dădea primele semne de intrare în colaps financiar. Lucrurile s-au derulat relativ rapid, astfel că pe 17 septembrie ASF îi retrăgea autorizaţia de funcţionare, iar o săptămână mai târziu procurorii Parchetului General descindeau la sediul City Insurance, de unde au ridicat documente într-un dosar în care există suspiciuni de delapidare, spălare de bani, fals şi abuz în serviciu. În octombrie, Parchetul General a transmis dosarul la DIICOT.
În februarie anul acesta, Tribunalul Bucureşti a decis deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, iar săptămâna trecută a apărut lista cu peste 1600 de creditori care cer nu mai puţin de 9 miliarde de lei, echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Pe lista celor care revendică diverse sume de bani se regăsesc şi firme şi instituţii publice din Argeş, precum Dolo Trans Olimp, General Trust Argeş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Consiliul Judeţean Argeş, Serviciul Judeţean de Ambulanţă sau Primăria Călineşti, care au de recuperat, per total, circa 1,8 milioane lei.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Proiectul de lege privind pensiile speciale trimis în Parlament. Iată principalele schimbări