RETROSPECTIVA ARGEŞ 2023. Arestări de răsunet şi zeci de percheziţii la primării şi oameni de afaceri

de | 30.12.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle

Liniştea Argeşului a fost serios tulburată de anchetele oamenilor legii. DNA DIICOT şi Poliţia Economică au pus tunurile pe cei suspectaţi de încălcarea legii, rezultând câteva dosare de răsunet. Au zăngănit cătuşele la Primăria Mioveni şi la Poliţia Argeş, s-au făcut percheziţii la circa 10 primării şi s-au ridicat tone de documente. 2023 a adus sentinţele definitive în dosarul Publitrans, dar şi achitări pe bandă rulantă în multe dosare în care a intervenit sfânta prescripţie. 

Ion Georgescu  – arestat pentru trafic de influenţă

1_ion georgescuCazul care a zguduit judeţul şi a zdruncinat din temelii cel mai puternic partid din Argeş este cel al primarului oraşului Mioveni. Ion Georgescu a fost reţinut în seara zilei de 4 octombrie şi arestat ulterior preventiv sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Povestea cazului de la Mioveni a început undeva la finalul anului trecut, atunci când Ion Georgescu ar fi primit 10.000 de euro de la şeful Poliţiei Locale Piteşti, Valerică Nicolae, care dorea să îşi angajeze fiica medic la Spitalul Orăşenesc Mioveni. Văzând că edilul nu-şi ţine promisiunea, Valerică Nicolae l-a denunţat la DNA şi Georgescu a fost prins în flagrant în timp ce îi restituia acestuia cei 10.000 de euro.

La sfârşitul lunii noiembrie, primarul de la Mioveni a fost trimis în judecată şi, cu acest prilej, rechizitoriul procurorilor DNA a scos la iveală şi alte suspiciuni legate de activitatea edilului şi de averea sa. Astfel, s-a aflat că în 2020, în plină pandemie, Ion Georgescu s-ar fi angajat doar o zi la Dacia pentru a primi salarii compensatorii de aproape un miliard de lei vechi, dar şi că primarul trebuie să justifice aproape 900.000 de lei, bani despre care DNA susţine că ar putea fi venituri ilicite.

În ceea ce îl priveşte pe Valerică Nicolae, pentru că a denunţat fapta, acesta a scăpat de acuzaţia de cumpărare de influenţă şi, în plus, se bucură în continuare de privilegiile funcţiei de şef al Poliţiei Locale Piteşti, de unde nu pare să îl deranjeze nimeni.

În schimb, Ion Georgescu a stat aproape trei luni în arest preventiv şi, când toată lumea credea că îşi va petrece Anul Nou în Penitenciarul Mioveni,  a fost plasat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Piteşti i-a admis contestaţia.

Şeful Arestului Preventiv – prins în flagrant când lua mită

2_marangoci12 ani bifa comisarul-șef Ciprian Marangoci la comanda Centrului de Reținere și Arest Preventiv din Argeș. Asta, până vineri, 28 iulie 2023, când – în urma unui flagrant – a fost reținut și a schimbat locul cu cei pe care îi avea în supraveghere, după ce a primit 500 de euro și un cartuș de țigări drept mită de la un bărbat aflat în arest.

Ciprian Marangoci a recunoscut o parte din faptele de care este acuzat încă de la primele audieri. Ulterior, fostul şef al Arestului din Argeş a decis să încheie acord de recunoaştere a vinovăţiei şi să evite astfel un proces lung şi, practic, inutil, fiind condamnat de Tribunalul Argeş la trei ani închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

Sperând într-o pedeapsă mai mică, Marangoci a făcut apel împotriva sentinţei, verdictul final urmând să fie dat de Curtea de Apel Piteşti anul viitor, după ce primului complet desemnat să judece cazul i-a fost admisă cererea de abţinere.

Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

Un caz care a făcut mare vâlvă a fost cel al dispariției unui număr de 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean. Informația a fost făcută publică chiar de către săptămânalul „Ancheta”, fiind preluată de toate ziarele şi televiziunile din întreaga ţară, mai ales că venea la scurt timp după cazul farmacistului Himera.

Dispariţia importantei cantităţi de Fentanyl din stocurile farmaciei Spitalului Judeţean a fost observată la sfârşitul lunii iunie, atunci când conducerea unităţii medicale a fost înştiinţată în scris chiar de către farmacista şefă că cinci cutii în care ar fi trebuit să fie câte cinci fiole sunt în realitate goale. În condiţiile în care medicamentul ce face parte din categoria substanţelor cu regim special este ţinut sub cheie şi la el au acces puține persoane, ipoteza cea mai plauzibilă este aceea că acele cutii au ajuns deja goale la Spitalul Judeţean.

A început urmărirea penală în dosarul caselor cumpărate de DGASPC Argeş la Ştefăneşti

La începutul lunii septembrie, procurorii anticorupţie au efectuat 21 de percheziţii în Argeş, instituţiile vizate fiind DGASPC Argeş, Consiliul Judeţean Argeş şi Primăria Ştefăneşti, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind cumpărarea unor locuințe destinate persoanelor vulnerabile.

Deşi au obţinut finanţarea încă din luna octombrie 2022, licitaţiile pentru achiziţionarea viitoarelor locuinţe protejate au fost lansate abia pe 21 iunie 2023, atunci când, printr-un adevărat „miracol”, o firmă avea de vânzare la Ştefăneşti, în zona Zăvoi, fix cinci imobile, cu structura şi facilităţile conforme perfect cu nevoile  DGASPC şi cu cerințele din caietele de sarcini. Din acest motiv, anchetatorii suspectează oameni din conducerea CJ Argeş că ar fi comunicat unor oameni de afaceri mai multe informații nedestinate publicității referitoare la cerinţele din viitorul caiet de sarcini.

Potrivit DNA, conducerea DGASPC Argeş „ar fi achiziționat de la o societate comercială administrată de una dintre persoanele cărora li se divulgaseră aceste informații, cu încălcarea prevederilor legale și la prețuri supraevaluate, un număr de cinci clădiri destinate persoanelor vulnerabile, în condițiile în care acestea nu erau finalizate și nu erau racordate la rețelele de apă, gaze și canalizare.”

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală faţă de persoane din conducerea CJ Argeş, dar și față de alte persoane.

Expertiza tehnică a sediului CJ – semnată de un inginer… mort!

Omul de afaceri Gheorghe June, patronul societăţii Modvest Construct 2000 SRL, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie după ce s-a descoperit că pe expertiza tehnică întocmită pentru dosarul de finanţare al reabilitării Palatului Administrativ, sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Argeş, apărea şi semnătura unui inginer… mort. Acest demers a avut ca urmare obținerea pe nedrept de către firma lui Gheorghe June a sumei totale de 46.400 lei din bugetul Uniunii Europene – susţin procurorii DNA. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vrea banii înapoi, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Argeș.

Ilie Penescu – acuzat de ucidere din culpă

Ilie Penescu, unul dintre patronii fostului lanț de hipermarketuri Pic, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. În vara anului trecut, în hala firmei Hera Packing SRL, societate administrată de soţia omului de afaceri, a avut loc un grav accident de muncă, soldat cu moartea unui angajat. Conform anchetatorilor, un bărbat care manevra un utilaj de ambalare, deşi acesta era încadrat ca agent de curăţenie, a căzut de la înălţime. Procurorii au stabilit că angajatul ar fi urcat pe utilaj la indicaţiile lui Ilie Penescu, cel care, deşi nu apare în actele firmei, se pare că s-ar fi ocupat de fapt de afacere.

Procesul se judecă la Judecătoria Piteşti, unde recent în camera preliminară au fost respinse excepţiile invocate de apărătorii omului de afaceri argeşean, aşa încât procesul pe fond este pe cale să înceapă.

Valuri de percheziţii la primăriile din Argeş

perchezitii primarii si institutii 2023

►  Joi, 25 mai, angajaţii a şapte primării din Argeş – Budeasa, Bălileşti, Boteni, Cocu, Ciomăgeşti, Căldăraru şi Stâlpeni – precum şi cei ai Spitalului Judeţean au fost întâmpinaţi la primele ore ale dimineţii, când veneau la muncă, de mai multe echipe de judiciarişti însoţiţi de mascaţi şi jandarmi. Concomitent, oamenii legii descindeau şi la sediile a şase firme, în total DIICOT desfăşurând în acea zi percheziţii în nu mai puţin de 14 locaţii.

Conform DIICOT, suspiciunile care planează asupra celor implicaţi în anchetă vizează o paletă largă de infracţiuni: de la constituirea unui grup infracțional organizat, la delapidare, dare şi luare de mită, precum şi deturnarea licitațiilor publice.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2019, pe raza județului Argeș, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din mai multe persoane cu preocupări în domeniul construcțiilor și al achizițiilor publice, în scopul obținerii unor importante sume de bani din contractele de lucrări publice, prin supraevaluarea costurilor, grup care a acționat până în prezent.

Grupul infracțional organizat a acționat în vederea atribuirii contractelor de utilitate publică în detrimentul altor participanți, recurgând în acest scop la coruperea ordonatorilor de credite din instituțiile publice contractante.

După obținerea acestor contracte, grupul infracțional organizat a delapidat bugetele instituțiilor publice contractante prin încheierea ulterioară, nejustificată, de acte adiționale privind lucrări «neprevăzute», recuperarea garanțiilor de bună execuție de către executant, fără ca lucrările să fie finalizate, încasarea contravalorii serviciilor prestate, fără ca recepțiile tehnice intermediare pe faze de lucrări să fie efectuate, precum și prin întocmirea în mod formal a documentelor, în vederea însușirii frauduloase a fondurilor publice.” – se arată în comunicatul DIICOT.

Până la acest moment, DIICOT nu a mai făcut public stadiul anchetei în acest dosar complex, care vizează, printre altele, şi una dintre cele mai puternice firme de construcţii din judeţ, care nu se află la prima implicare într-un dosar penal.

►  Alte 17 percheziţii au avut loc o săptămână mai târziu, de această dată la Primăria Poiana Lacului, la sediul mai multor firme, precum şi la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Anchetatorii suspectează că din bugetul primăriei s-ar fi plătit circa 90.000 lei pentru 900 de tone de agregate minerale, achiziționate în anul 2021, care, în realitate, nu ar fi ajuns niciodată pe străzile neasfaltate din Poiana Lacului. De cealaltă parte însă atât reprezentanţii primăriei, cât şi furnizorul susţin că marfa a fost livrată şi împrăştiată pe străzi chiar înainte de a fi plătită.

►  În august, au fost percheziții la Primăria Cocu, două societăți controlate de omul de afaceri Eftimie Ionescu fiind suspectate că ar fi încasat bani pentru servicii de consultanţă fictive.

Conform oamenilor legii,  în perioada iulie 2019 – decembrie 2020, primarul Gheorghe Țucă ar fi aprobat plata unor facturi fiscale, emise de două firme din Pitești, facturi aferente unor servicii de consultanță, care, în realitate, nu ar fi fost asigurate, prejudiciul calculat fiind de aproximativ 100.000 lei.

Atât ancheta de la Cocu, cât şi cea dea la Poiana Lacului au pornit de la rapoartele Curţii de Conturi, întocmite în urma controalelor de audit.

CONDAMNĂRI vs. ACHITĂRI

4_condamnari colaj

►  La începutul lunii mai, fostul primar al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Publitrans, în care a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Fiica sa, Ema Pendiuc, și alți inculpați judecați în acest dosar au scăpat de condamnări fie prin achitare, fie prin prescrierea faptelor.

Edilul a fost imediat încarcerat, la fel ca şi oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA. Tudor Pendiuc a sperat că va ieşi din pușcărie până la finalul acestui an, însă săptămâna trecută magistraţii Judecătoriei Piteşti i-au respins cea mai recentă cerere de eliberare condiţionată.

►  Curtea de Apel a pronunţat sentinţele definitive în dosarul şpăgilor pentru concedii fictive, declanşat în 2018 la Spitalul Judeţean. Dr. Nicoleta Nistor a fost găsită vinovată şi condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată, în vreme ce ortopedul Sergiu Arman a scăpat de pedeapsa pe care o primise la prima instanţă.

De asemenea, alţi trei medici aflaţi pe lista inculpaţilor – oftalmologul Marion Martin, pediatrul Maria Iordache şi medicul de urgenţe Valentina Neacşu – au fost achitaţi şi s-au ales doar cu avertismente. Cea mai mare pedeapsă a primit-o infirmiera Daniela Moca, cea prin mâinile căreia treceau cele mai multe dintre actele falsificate, dar şi grosul „atenţiilor” şi care a fost condamnată la şase ani închisoare.

►  Marian Mihail (Nușică) a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni închisoare într-un dosar de evaziune fiscală demarat în 2015. În martie 2023,  patronul firmei Genicom a fost încarcerat, în vreme ce alţi oameni de afaceri cercetaţi şi judecaţi în acelaşi dosar au scăpat prin prescrierea faptelor.

►  Mii de dosare au fost aruncate în aer de decizia Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale. Ca urmare, mii de inculpaţi au scăpat sau sunt pe cale să scape de închisoare fie că au fost sau nu vinovaţi, doar pentru că justiţia s-a mişcat cu viteza melcului, iar dosarele au zăcut cu anii prin parchete ori instanţe şi a trecut prea mult de la comiterea faptelor. Printre fericiţii beneficiari ai „sfintei prescripţii” s-au numărat şi argeşeni care fuseseră trimişi în judecată pentru infracţiuni grave, precum Cornel şi Ilie Penescu, care au scăpat de dosarul de delapidare, şi tot lotul Hidroelectrica Curtea de Argeş, ce a fost achitat după 8 ani de anchete care s-au dus pe apa sâmbetei.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”A fost adus în țară, din Marea Britanie, unul dintre suspecții crimei de la Sibiu”

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: