Ca de fiecare dată, şi în 2023 a trebuit să se producă tragedii sau să izbucnească scandaluri pentru ca autorităţile să îşi facă treaba: deflagraţia de la Crevedia a declanşat un val de controale la staţiile GPL, iar azilele au fost sancţionate pe capete abia după ce s-a descoperit că la un centru de lângă Bucureşti bătrânii sunt ţinuţi în condiţii inumane. În 2023 criza de medici s-a adâncit la Spitalul Judeţean, iar în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, 2023 a fost un an al extremelor în Argeş: în vreme ce zeci de elevi s-au întors de la olimpiadele naţionale cu braţele încărcate de medalii, alţi tineri au ajuns la gesturi extreme din cauza drogurilor.
Drogurile psihotrope au împânzit Piteştiul
Un caz oribil consumat în Pitești la începutul lunii martie a șocat întreaga țară. Un om de afaceri, proprietar al mai multor spații comerciale, a căzut victima fiului său, care l-a ucis cu nenumărate lovituri de cuțit și l-a ținut zile întregi mort în casă, timp în care a dat petreceri în locuința respectivă.
Cazul a repus pe tapet fenomenul drogurilor în rândul tinerilor, în condiţiile în care adolescentul şi-a ucis tatăl pe fondul consumului de etnobotanice. Conform datelor deținute de Centrul Regional Antidrog Pitești, cel mai tânăr consumator de droguri are 13 ani, dar oamenii legii vorbesc despre cazuri în care au monitorizat consumatori de 12 ani.
În vară, cazul unei adolescente care a ajuns la spital după ce s-a prăbuşit la un concert de manele din Piteşti a adus din nou în atenţie problema accesului mult prea uşor al tinerilor la substanţe interzise. Fata de 15 ani a ajuns la spital, existând suspiciunea că, în timpul concertului, ar fi consumat droguri.
Toate azilele din judeţ au primit amenzi sau avertismente
După izbucnirea unui scandal uriaș privind condițiile inumane din câteva azile de bătrâni din Ilfov, în toată țara s-au desfășurat mii de controale mixte, prefecturile primind sarcina de a reuni inspectori DSP, OPC, AJPIS și reprezentanți ai Poliției pentru a verifica la sânge centrele dedicate îngrijirii bătrânilor și altor categorii vulnerabile, fie ele publice sau private.
Echipele coordonate de Prefectura Argeș au controlat 102 astfel de structuri din județul nostru. A fost suspendată temporar activitatea a două centre – unul public şi unul privat.
Au fost aplicate sancțiuni, astfel încât niciun centru verificat nu a scăpat fără amenzi sau, măcar, avertismente, principalele deficienţe descoperite fiind: personalul insuficient raportat la număr de beneficiari îngrijiți, bucătării neautorizate sanitar sau alimente expirate – unele uitate prin congelatoare chiar de anul trecut -, lipsa operațiunilor de dezinfecție și dezinsecție, neasigurarea programelor de recuperare pentru beneficiari și lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu.
Zeci de staţii GPL închise după tragedia de la Crevedia
26 august 2023 va rămâne una din cele mai negre zile în istoria modernă a României. La 8 ani de la tragedia de la Colectiv, o altă catastrofă a provocat suferinţă, dar şi revoltă: mai multe cisterne au explodat la un depozit GPL care funcţiona ilegal de ani de zile sub nasul autorităţilor. În urma accidentului de la Crevedia au murit 6 persoane, alte câteva zeci fiind rănite, cei mai mulţi fiind pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii.
După tragedia de la Crevedia, imediat au fost declanşate controale la sânge la staţiile GPL din întreaga ţară. În Argeş, printre deficienţele cel mai des identificate au fost: distanțe mai mici faţă de clădiri, construcții noi, lipsa operatorului RSVTI (responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor), lipsa înregistrărilor la ISCIR, lipsa avizului obligatoriu de instalare.
În urma verificărilor, mai multe stații au fost închise, unii dintre operatori așteptând încă intrarea în legalitate și reluarea activității, prin remedierea deficiențelor găsite. De asemenea, au fost și cazuri în care înșiși operatorii economici au solicitat oprirea activității până la rezolvarea problemelor. În noiembrie, în Argeş mai funcţionau doar aproximativ 30 de staţii GPL de unde şoferii puteau alimenta maşinile
Învăţământul argeşean – paralizat de greva profesorilor
Sfârşitul anului şcolar avea să fie marcat de greva generală din învăţământ. Iniţial, Guvernul a ignorat cererile profesorilor, crezând că aceştia vor renunţa la proteste. Profesorii nu au cedat, însă, iar greva s-a întins pe trei săptămâni. În Argeş, peste 8000 de angajaţi din şcoli, licee şi grădiniţe au intrat în grevă.
Pe 12 iunie 2023, sindicatele au anunțat suspendarea grevei generale, cu condiția ca propunerile de majorare a salariilor negociate să fie aprobate printr-o ordonanță de urgență a guvernului şi sub promisiunea că la 1 ianuarie 2024 vor primi o primă tranșă de 50% din noua grilă de salarizare. Cadrele didactice s-au ales cu aproximativ 25% în plus la salariu la finalul grevei şi o primă de carieră didactică în valoare de 1500 lei, însă anul 2024 se pare că nu va aduce şi restul beneficiilor negociate, ci doar o parte din ele.
Rezultate remarcabile ale elevilor argeşeni la olimpiadele naţionale
Elevii argeşeni au punctat anul acesta un record de participanţi, dar şi de premii la olimpiadele naţionale, care s-au desfăşurat în lunile martie şi aprilie. 63 de elevi din judeţ au reuşit să intre în topul celor mai buni elevi din ţară, bilanţul fiind unul remarcabil: 9 premii I, 9 premii II, 5 premii III şi 40 de menţiuni. Materiile la care tinerii olimpici argeşeni au excelat aducând premiul I sunt matematica, istoria, lingvistica, biologia, limba rusă şi tehnologiile.
Cinci tineri de la şcolile şi liceele din judeţul nostru s-au calificat în loturile olimpice ale României: Matei Ungureanu (CN „Vlaicu Vodă” – calificat la Asia Pacific Linguistic Olympiad), Elena Pârlici (CN „Zinca Golescu”), Alexandru Ciobotea (Şc. Gimn. „Nae A. Ghica” Rucăr), David Marghidan şi Mălina Pavel (Şc. Gimn. „Mihai Eminescu” Piteşti).
Olimpiada Națională de Matematică din acest an a avut 42 de participanți din județul Argeș, un număr record, iar rezultatele au fost pe măsură, atât la liceu, cât și la gimnaziu. Astfel, la gimnaziu, Argeşul a luat 11 medalii, iar la liceu alte 11, argeşeanul cu cel mai bun rezultat fiind Emanuel Mazăre, de la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu”, care a obţinut Premiul I şi Medalia de Aur.
Criză acută de medici la Spitalul Judeţean
În primăvară, prima ordonanţă a austerităţii a pus stop angajărilor în sistemul bugetar, inclusiv în spitale. Măsura a intrat în vigoare taman când Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti avea în plină desfăşurare concursuri de angajare pentru 14 medici în mai multe secţii unde există deficit. Concursurile au fost suspendate, iar Judeţeanul a rămas în continuare cu personal insuficient, cea mai dezastruoasă situaţie fiind la ATI.
Câteva luni mai târziu, situaţia a devenit critică, atunci când cea mai mare unitate medicală a Argeșului a rămas în doar medici la ATI, din 13 cât ar fi normal să aibă! Mai mult decât atât, unul din cei doi medici ATI rămaşi pe statele de plată ale SJU Piteşti a suferit un infarct şi a intrat în concediu medical, astfel că presiunea a căzut pe celălalt. Managerul Adriana Molfea a anunţat la vremea respectivă că şase medici vor veni de la Spitalul Mioveni, însă transferurile nu s-au concretizat.
Mii de piteşteni pot ieşi la pensie cu doi ani mai devreme
Mii de piteșteni pot ieși la pensie mai devreme, după ce pe 10 iulie a fost publicată Legea pentru reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru argeșenii din zona Pitești. De prevederile acestei legi beneficiază persoanele care au locuit vreme de cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă.
Patru deputați PSD de Argeș – Simona Bucura-Oprescu, Nicolae Pavelescu, Nicolae Georgescu și Remus Mihalcea – au insistat ca – pe lista localităților în care se va acorda acest beneficiu – să fie inclus și municipiul Piteşti, cu mențiunea că măsura se aplică cetățenilor care au locuit pe o rază de 8 km, față de situl contaminat, respectiv combinatul petrochimic Arpechim.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: