Revolta unui medic de la UPU : „ Credeți că urgența este organizată ca o bandă de producție?”

de | 16.05.2024 19:06 | Eveniment, Importante, Județean

O nouă amendă primită de Unitatea de Primiri Urgențe Pitești, pentru timpul mare de așteptare al pacienților.

În acest context, Alina Martău, un cunoscut cadru medical de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Pitești a transmis într-o postare pe rețelele de socializare nemulțumirea pe care o are față de amenzile primite de asistenții de triaj, pentru depășirea timpului de așteptare.

Potrivit cadrului medical, în prezent, există deficit de medici de urgenţă la SJU Pitești, iar triajul pacienților se face în funcție de urgențe, timpul de așteptare fiind mai mic sau mai mare, în funcție de afecțiune.

Pacienții veniți în stare gravă necesită mai mult timp din partea cadrelor medicale, deoarece sunt necesare investigații și tratamente.

Prin urmare, pentru a se respecta timpul estimat de protocolul de triaj, evitându-se astfel amenzile, ar trebui să se neglijeze pacienții aflați în stare critică.

Conform ordinului 1706 din 2007 anexa 2 se precizează clar câți medici lucrează în upu, raportat la nr de prezentări anual. Dacă la 20000 de prezentări/an sunt necesari 2 medici, la 60 000 de prezentări pe an, trebuie minim 5-6 medici pe tură (12 ore), pentru desfășurarea unei activități normale și o bună evaluare a pacienților.
Este a treia oară când se aplică amendă asistentului de triaj pentru depășirea timpului de așteptare. Credeți că urgența este organizată ca o bandă de producție? Cum poți amenda în baza unei legi și să nu ții cont că aceeași lege arată clar normativul de încadrare în upu? Pacienții prezentați sunt o parte în stare gravă, pentru ei fiind necesare investigații și tratamente care durează mai mult timp și care blochează paturile. Înainte de a lua o decizie injusta trebuie văzut ansamblul și contextul de ce creste timpul de așteptare.
Activitatea medicală în upu implică decizii, evaluări și tratamente. Dacă puneți presiune pe medici și asistente nu faceți altceva decât să îngreunati desfășurarea actului medical, ceea ce nu este corect față de pacienții care au nevoie de atenția noastră.
Amenzile care se vor mai da (asta se dorește!?), ar trebui să vină la pachet și cu medici și asistenți conform legislației în vigoare.
Pacientul grav are dreptul la viață! Sa fim oameni înainte de orice!”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook de Alina Martău

Peste 1000 de persoane au ajuns la UPU în minivacanța de 1 Mai și Paște

Un număr de 1080 de pacienţi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Pitești în minivacanţa de 1 Mai și Paște. Dintre aceştia, 201 au rămas internați.

Specialiștii din UPU au intervenit la:

  • 26 de cazuri de accidente vasculare cerebrale;
  • 83 de cazuri de afecțiuni respiratorii;
  • 94 de cazuri de afecțiuni cardiace;
  • 41 de cazuri de afecţiuni oftalmologice;
  • 20 de cazuri de colică renală;
  • 5 cazuri de alergii;
  • 4 cazuri de comă;
  • 3 cazuri de deces;
  • 127 de cazuri de traumatisme.

De asemenea, au ajuns în UPU și 17 victime ale accidentelor rutiere, 22 de victime din agresiuni, 3 persoane intoxicate, 11 cazuri de pacienţi muşcaţi de căpuşe, 3 cazuri IOT (intubaţie orotraheală)+ VM (ventilaţie mecanică), 3 cazuri STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST)- IMA (infarct miocardic acut), 3 cazuri cu pancreatită şi 5 cazuri HDS (hemoragie digestivă superioară).

Precizăm că 79 dintre pacienții care au ajuns la UPU au fost aduși, prin transfer, de la alte unități sanitare din Argeș, pentru a primi îngrijiri medicale și tratament de specialitate în cadrul SJU Pitești, 6 pacienţi au fost trimişi retur, la altă unitate sanitară, iar alţi 6 pacienţi au fost trimişi la Bucureşti.”, transmit reprezentanții SJU Pitești

Din cei peste 1000 de pacienți care au ajuns să primească îngrijiri medicale de la personalul din UPU, în perioada 01-06 mai, 99 dintre ei s-au prezentat pentru excese alimentare și alcool.

În minivacanţa de Paşte, personalul medical din UPU a fost la datorie, căci, prin mâinile lor, au trecut peste 1000 de pacienţi. Vorbim despre pacienţi în stare critică, bolnavi care au acuzat dureri insuportabile, dar şi despre persoane care nu reprezentau urgenţe medicale.
Deşi Unitatea de Primiri Urgenţe îşi desfăşoară, momentan, activitatea, într-un spaţiu restrâns, acest lucru nu i-a împiedicat să-şi exercite meseria.
Cam tot timpul, paturile au fost ocupate în UPU, iar, într-o astfel de situaţie, locurile se suplimentează cu tărgi, dacă, în acel moment, ajung alte cazuri extrem de grave.
Pacienţii ale căror vieţi nu sunt în pericol sunt nevoiţi să mai aştepte, pentru că prioritare sunt cazurile critice. Unii înţeleg, alţii nu. Se creează, astfel, tensiune, reproşuri, acuzaţii, reclamaţii. Uneori, se ajunge la epuizare. Şi, totuşi, personalul din Urgenţă trebuie să se redreseze rapid.
Pentru ca rezultatele să fie cele scontate, se creează legăturile cu personalul din celelalte secţii ale spitalului şi, astfel, se face munca în echipă. Contează enorm sprijinul şi promptitudinea celorlalte specialităţi.
Din exterior, lucrurile se văd, uneori, diferit.”, mai transmit reprezentanții SJU Pitești

 

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro 

Medicii din UPU, revoltă totală: Doi doctori muncesc cât pentru cinci!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Martău | Pitești