Risipa alimentară – 49% este generată de gospodăriile populației

de | 14.11.2022 16:30 | Județean, Lifestyle, Știri

Risipa alimentară este un subiect frecvent întâlnit în discuțiile dezbătute la nivel mondial.

În supermarketuri, de asemenea, remarcăm constant sfaturi prin care să consumăm alimentele într-un mod rațional și să cumpărăm atât cât utilizăm, ca să nu mai aruncăm. În acest context, în premieră, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, prin directorul executiv Sorin Sorescu, a încheiat un acord de cooperare științifică cu Universitatea din Pitești, reprezentată de către rectorul Dumitru Chirleșan. De organizarea și desfășurarea activității de cooperare științifică va fi responsabil Amalia Dușu.

Analiza la 360 grade a fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din județul Argeș, România: cauze, efecte, nivel, stuctură și strategii” este tema acestui proiect, iar în realizarea lui se va utiliza în comun infrastructura de cercetare și expertiza de care dispun cei doi parteneri, cu scopul generării de know-how și diseminării acestuia către toate părțile interesate.

Până în 2023, România și-a propus reducerea la jumătate a risipei alimentare, în condițiile în care, anual, sunt aruncate 2,5 milioane de tone de hrană.

 

Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației. Pe următoarele locuri se află sectorul industriei alimentare – 37% din risipă; alimentația publică – 5%, iar sectorul agricol – 2%.

 

Un raport european arată că, în perioada următoare, 40 de milioane de persoane la nivel mondial vor intra în categoriile defavorizate și vor fi expuse riscului foametei.

 

Dar aceste alimente nu doar că produc risipă alimentară în loc să fie consumate, ci se transformă în deşeuri care la rândul lor produc efecte cu gaze de seră foarte dăunătoare mediului şi omului deopotrivă.”, se arată în comunicatul DSVSA Argeș

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: