anchetaonline.ro

România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria. A fost semnat acordul pe energie verde

de | 17.12.2022 12:42 | Știri, După subiect, Economic, Național

Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat, potrivit digi24. La semnarea acestuia, la Palatul Cotroceni, a participat și preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național, anunță Administrația Prezidențială în comunicatul transmis. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport. Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

De altfel, proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră urmează să fie finalizat în septembrie 2023, potrivit digi24. Fiind realizat în șase ani, cablul va avea o lungime de 1.195 de kilometri.

Sursă foto: presidency.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Iată cu cât crește indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate de grad I

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Comisia Europeană