Începând de astăzi, România este în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, astfel că persoanele care se deplasează către sau dinspre Bulgaria ori Ungaria nu mai sunt supuse controlului de frontieră.
Deplasările către alte state membre Schengen sunt acum la fel de simple ca cele interne. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport.
Pe 30 decembrie 2024, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen. Personalul implicat în controalele de frontieră va fi redistribuit.
Potrivit Poliției de Frontieră Română, punctele de trecere a frontierei unde este eliminat controlul sunt următoarele:
La frontiera româno-bulgară:
- 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
- 3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
- 7 cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet
La frontiera româno-ungară:
- 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
- 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai
Pe Dunărea interioară:
- 2 cu specific portuar: Cernavodă și Brăila
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au informat că, deşi începând de astăzi este eliminat controlul sistematic al documentelor de călătorie, poliţiştii de frontieră vor continua să facă controale în baza analizei de risc.
În ce condiții vor putea minorii români să călătorească în spațiul Schengen?
Minorii români vor putea călători în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent, în funcție de situația în care se află. Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
- Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
- Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
- Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
- Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Condițiile de călătorie în statele din afara spațiului Schengen rămân neschimbate.
Din spațiul Schengen fac parte următoarele țări: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Foto descriptiv: zdg.md
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro