anchetaonline.ro

Eveniment în premieră în România – Ziua Cinematografelor

de | 06.09.2022 19:00 | Știri, Cultură, Lifestyle, Național

În data de 10 septembrie va avea loc un eveniment în premieră pentru țara noastră și anume Ziua Cinematografelor.

Evenimentul este organizat de Asociația Operatorilor de Cinema în parteneriat cu Ministerul Culturii și reprezintă un omagiu adus cinematografiei. Este totodată și o bucurie pentru iubitorii de film.

Operatorii de cinema au pregătit oferte pentru spectatori de Ziua Cinematografelor iar instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează evenimente precum: proiecții cinematografice, workshop-ur, ateliere și discuții tematice și chiar concursuri de desen

 

Filmul este cea mai democrată formă de artă, pentru că la ea este expusă toată lumea, într-o formă sau alta. Filmul este o formă de artă extrem de importantă, esențială chiar, iar România s-a aflat dintotdeauna pe harta acestei exprimări artistice.

 

Prin Ministerul Culturii și nu numai, prin instituțiile din subordine, suntem parteneri ai tuturor celor care vor să își exprime creativitatea în acest mod. Îi felicităm pe cei de la AOC pentru ideea de a marca această zi a cinematografelor prin atragerea publicului în sălile de cinema cu oferte speciale, bilete mai ieftine și multe alte lucruri atractive. În ceea ce privește implicarea noastră, pe zona administrativă, este important să venim și să punem accent pe ceea ce înseamnă cinematograful, să atragem astfel, prin mesajele noastre de susținere, cât mai mulți spectatori care să se bucure de creațiile producătorilor români.

 

Prin parteneriatul cu AOC, Ministerul Culturii va avea, în data de 10 septembrie, o serie de evenimente dedicate pentru a marca această zi, ca parte importantă a expresiei culturale românești”, a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

 

cinematografe

 

Instituțiile subordonate Ministerul Culturii care organizează evenimente în data de 10 septembrie, sunt următoarele:

– Teatrul Național București

– Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

– Muzeul Național „George Enescu”

– Muzeul Național al Țăranului Român

– Muzeul Național de Istorie a României

– Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

– Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

– Muzeul Național Peleș

– Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian

– Opera Națională București

– Opera Națională Timișoara

– Opera Națională din Cluj-Napoca

 

Anca Mitran, Director CNC a salutat inițiativa și a precizat faptul că speră că rețeaua de cinematografe va cunoaște o dezvoltare atât în orașele mari, cât și în cele mici:

 

Sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul industriei de filme, iar dacă n-ar exista sălile de cinematograf nu ar exista producţia de filme, nu ar exista niciun film, nu ar exista filme româneşti, poate doar filme de televiziune.

 

Din păcate, în ultimii cinci ani din cauza situaţiei pandemice a scăzut foarte mult numărul de spectatori, încasările sălilor de cinematograf, cât şi numărul de spectacole. Tot în ultimii cinci ani, între 2017 și 2021, sălile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce este foarte mult pentru noi, ţinând cont de faptul că un buget mediu al unui film este în jur de patru milioane de lei. Deci, iată cum sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul acesta de producţie a filmului.

 

Salutăm această iniţiativă de a statua o zi a cinematografelor şi sperăm că rețeaua de cinematografe va cunoaște o dezvoltare atât în orașele mari, cât și în cele mici, acestea din urmă fiind destul de văduvite din acest punct de vedere”,

 

Foto:cultura.ro

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Culturii