anchetaonline.ro

Românii vor primi bani când se duc la cumpărături! Când va intra în funcțiune RetuRo

de | 02.09.2022 11:34 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Românii vor putea primi bani pentru ambalajele reciclabile datorită sistemului de garanție-returnare, care ar putea să devină funcțional în câteva luni.

Inițial, Ministrul Mediului ar fi trebuit să pregătească sistemul până la data de 1 octombrie 2022, însă acesta nu va putea fi pus la punct până la această dată, conform unui anunț al ministrului .

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că săptămâna viitoare ar urma să anunțe termenul de implementare asumat de compania care administrează sistemul, RetuRo.

Actele normative sunt în vigoare, noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist, ne-am propus ca în acest termen să se numească societatea care să fie responsabilă de dezvoltarea sistemului, să înfiinţeze toate centrele de numărare la nivel naţional, patru-cinci la număr în aceste regiuni, ceva similar regiunilor de dezvoltare, mai multe judeţe arondate unor centre de numărare, în acelaşi timp retailerii să cumpere toate aşa-zisele RVM-uri, acele automate, în acelaşi timp să se dezvolte şi sistemul informatic care să lege aceste automate de sistemele de numărare şi să deconteze toată această sumă care va circula prin sistemul SGR. (…) Eu văd partea plină a paharului. Mi se pare absolut normal ca cei care aşteaptă de atâta timp să vadă sistemul funcţional să vadă partea goală a paharului”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la Euronews România.

Din RetuRo fac parte trei entități private (reprezentanți ai producătorilor și comercianților) și statul român.

În sistemul de garanție-returnare, intră materiale din plastic, aluminiu și sticlă. Tanczos Barna a amintit că ambalajele contaminate cu ulei, produse lactate ori cosmetice, nu se regăsesc în sistem. Măsura va fi aplicată atât produselor din România, cât și celor din import. La achiziționarea băuturilor ambalate, cetățenii vor plăti în plus o garanție de 50 de bani. Ulterior, după ce va fi golit un produs, recipientul va fi dus într-un punct de returnare, într-un magazin sau supermarket, iar garanția plătită va fi recuperată.

Citește articolele pe același subiecte: Tanczos Barna
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: