anchetaonline.ro

Bani pentru ambalaje! Când se va introduce sistemul de Garanţie – Returnare

de | 19.01.2023 11:12 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Românii vor putea primi bani pentru ambalajele reciclabile datorită sistemului de garanție-returnare, care ar putea să devină funcțional în câteva luni.

Inițial, Ministrul Mediului ar fi trebuit să pregătească sistemul până la data de 1 octombrie 2022, însă acesta nu a putut fi pus la punct la această dată, conform unui anunț al ministrului Tanczos Barna. Recent, acesta a anunțat că sistemul de returnare a ambalajelor va fi operațional până la finalul lunii noiembrie 2023.

Prin urmare, românii vor primi bani pe sticlele goale, câte 50 de lei pentru fiecare ambalaj returnat. După ce a fost golit un amabalaj, acesta va putea fi dus într-un punct de returnare.

Conform ministrului Tanczos Barna, până la sfârșitul lunii februarie, producătorii și comercianții din România vor fi luați în evidență, pentru a fi creată o bază de date, asigurându-se implementarea sistemului.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că săptămâna viitoare ar urma să anunțe termenul de implementare asumat de compania care administrează sistemul, RetuRo.

Din RetuRo fac parte trei entități private (reprezentanți ai producătorilor și comercianților) și statul român.

În sistemul de garanție-returnare, intră materiale din plastic, aluminiu și sticlă. Tanczos Barna a amintit că ambalajele contaminate cu ulei, produse lactate ori cosmetice, nu se regăsesc în sistem.

Măsura va fi aplicată atât produselor din România, cât și celor din import. La achiziționarea băuturilor ambalate, cetățenii vor plăti în plus o garanție de 50 de bani. Ulterior, după ce va fi golit un produs, recipientul va fi dus într-un punct de returnare, într-un magazin sau supermarket, iar garanția plătită va fi recuperată.

Foto Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Săptămâna Verde 2023. Magiunul de prune de la Topoloveni, la expoziția internațională de la Berlin

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Tanczos Barna